Mobiletelefon børn
Familieliv

5 gode råd: Barnets første mobiltelefon

14. september 2017
Torsdag, 14. september 2017 - 9:30 (udgivet første gang marts 2015) - af Morten Nøhr Mortensen. Redigeret til web af Anne Romanelli. Foto: Pantermedia
Se her, hvor gamle danske børn i gennemsnit er, når de får deres første mobiltelefon - og få gode råd om, hvordan du undgår de mange faldgruber, som mobilen giver anledning til.

Børns første mobiltelefon

For blot få år siden fik mange børn deres første computer eller mobiltelefon til deres konfirmation. Men sådan er det langt fra i dag. I 2015 viste en YouGov-undersøgelse nemlig, at børn i dag får deres første mobil, når de i gennemsnit er ni år gamle.

Undersøgelsen afdækkede også forældrenes største bekymringer: At deres børn kommer i kontakt med farlige voksne. At de kan blive drillet på de sociale medier - og endelig den helt naturlige bekymring med køb over nettet via telefonen.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til når dit barn er online på mobiltelefon, ipad og computer

Mobilproducenten Kazam giver i den forbindelse 5 gode råd, så købet af den første mobil til barnet fører til gode oplevelser.

5 råd til barnets første telefon

Dialog:

Børn er nemme at lokke og ser ikke de faresignaler, vi andre ser. Derfor er det vigtigt, at forældre snakker med dem om alle de faldgruber, der er. Blandt andet skal det gøres klart, at de kun skal være i kontakt med folk, de kender. Og hvis de oplever mobning via sociale medier, er det vigtigt at gå til de voksne.

Regler:

Sæt regler op for dit barns brug af telefonen. Skal de fx have lov at sende sms'er under middagen? Det kan være godt at sætte en grænse for brug af telefonen, da børn beviseligt kan sidde i timevis foran skærmen uden fornemmelse for tid og sted.

LÆS OGSÅ: Computerspil kan stimulere dit barns udvikling

Regningen:

Det er en god ide at tale med dit barn om, hvad en telefon koster. Både ved indkøb, men også hvad det koster at reparere den. Det er vigtigt at dit barn forstå, at det er dyrt, hvis telefonen bliver væk eller går i stykker.

Spil-apps:

Børn kan have svært ved at forstå alvoren ved at bruge rigtige penge til spil over telefonen. Det har resulteret i adskillige skrækhistorier, hvor forældrene har måttet betale tusindvis af kroner. Det er faktisk muligt at sætte 'lås' på apps, så der ikke kan trækkes penge på den måde. Men igen: Tal med dit barn om risikoen for overforbrug.

Vær opmærksom:

Du kommer langt ved at bare at være opmærksom på dit barns forbrug af telefonen. Bliver den kylet ned i sofaen, eller sidder dit barn for meget med den? Er der opkald fra folk, du ikke kender?

Læs også