https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/2014/december/sonja612.jpg
Familieliv

'Karriere er vigtigere end børn'

12. december 2014
af Anne Romanelli
Foto: AOP
Skuespilleren Sonja Richter fortæller her om sit fravalg af børn - og om omgivelsernes reaktion på den beslutning...


Mest læste artikler på MAMA.dk

Vidste du...: Hvorfor har nogle bodyer denne hals? Blogindlæg: Kæft, trit og drengebørnBørnepsyko-log: Forældre i dag svigter deres børn!

Sonja Richter er aktuel i den amerikanske westernfilm 'The Homesman', hvor hun spiller sammen med stjerner som Tommy Lee Jones og Hilary Swank.

Men det var nu mere manuskriptet end de store filmnavne, der tiltalte den danske skuespiller, da hun takkede ja til at medvirke.

I filmen spiller Sonja Richter en skandinavisk kvinde, der er blevet sindssyg, fordi hendes mand i årevis har voldtaget hende og krævet, at hun giver ham en søn. Men hun bliver ikke gravid.

Kvinder SKAL have børn - eller skal de?

Og det med at opleve et forventningspres om, at kvinder absolut skal have børn, er noget, som Sonja Richter har personlig erfaring med. Hun har nemlig i en alder af 40 år endnu ikke fået børn - og ved egentlig heller ikke, om hun har lyst.

Og det får hun tit lov at høre for:

- Der var temaet med kvinder og børn, som jeg blev begejstret for. For selvom det bliver fortalt på en underholdende måde i en western, så er der stadigvæk de samme holdninger til kvinder og formering idag. Jeg bliver hele tiden spurgt om, hvorfor jeg ikke har fået børn. Og altid på en meget bekymrende 'er du ok'-agtig måde. 'Er du ikke bange for at blive ensom, når du bliver gammel?', og 'hvem skal så passe på dig, når du bliver gammel?', er nogle af de næste spørgsmål, der kommer. Og det er alle, der spørger. Ikke kun fremmede, men også mine nære venner spørger mig om det, fortæller hun til Billed-Bladet.

Fravalg af børn opfattes som forkert

På en måde er spørgsmålene forståelige, siger Sonja Richter, men samtidig bryder hun sig ikke om, at det mellem linjerne bliver antydet, at hendes valg om ikke at få børn er direkte forkert.

- Hele problemet er, synes jeg, at der ligesom er en rigtig og forkert måde at leve på i Danmark. Og det rigtige er at få børn, hvis man er en kvinde. Jeg kan sådan set godt se, hvad de mener, men jeg synes jo også, at der er andre ting i livet. Derfor var det lidt spændende, da jeg var i USA for at filme 'The Homesman'; da var der ikke nogen, der spurgte om lige netop det. Blandt de filmfolk, jeg arbejdede med derovre, er der også mange af dem, der ikke har børn, så det var slet ikke det, som var det vigtigste for dem. Der er bare andre ting i livet for dem, og sådan er det også for mig. For mig handler alt ikke om at få et barn, siger Sonja Richter.

Det er fandme hårdt at få børn!

Skuespilleren har tit vejet for og imod, når hun har tænkt på, om hun også 'burde' få et barn. Men det ansvar, der følger med, er hun ikke nødvendigvis parat til at tage på sig. Og da slet ikke, når hendes karriere er ligeså vigtig - hvis ikke vigtigere - for hende.

- Jeg har ofte tænkt, at hvis kvinder vidste, hvad de gik ind til, da de blev gravide. Det er jo ikke bare, mens børnene er små og bruger ble. Det er også, når de er teenagere... Det stopper jo ikke. Det er fandme hårdt arbejde og et kæmpeansvar. Og hvis man påtager og det ansvar at sætte et barn i verden, så skal det også være det vigtigste i ens liv. Så duer det ikke, at man sætter sin karriere først. Så det kan godt være, at jeg nogle gange før i tiden har været ked af, at jeg ikke fik børn, men så har jeg også kigget rundt på alle dem, jeg kender, der har børn, og tænkt, at ok, hvis det er prisen, så er det også ok, at jeg ikke har fået dem, mener Sonja Richter.

'Skuespillet er mit barn'

Sonja Richter er meget bevidst om, at hun betaler en stor pris for sine høje ambitioner for karrieren. Men det er en pris, som hun er villig til at betale. For skuespillet er hendes 'barn'.

- Jeg kunne godt stoppe her og sige, at nu vil jeg ikke være skuespiller mere og i stedet få nogle børn. Men det er skuespillet, jeg vil. Og jeg har allerede investeret så meget i det, at der faktisk ikke er nogen vej tilbage. Jeg har sat det her 'barn' i verden, og prisen for det valg - at jeg er ambitiøs og har et ønske om at gøre og prøve nogle ting - er nu kommet. Men under alle omstændigheder meldte det spor - at blive skuespiller - sig meget klart ud for mig, da jeg var 20 år, og nu er prisen kommet. Jeg føler mig forpligtet over for det valg, jeg traf dengang, men da skuespiller stadig er det, jeg gerne vil og stadig brænder for, så er det ok at betale regningen, synes jeg.

Læs også:
Derfor er det godt at få to børn

Læs også