https://imgix.femina.dk/media/cfb1ea2aa8ce488db877192a768883d9.jpg
Familieliv

Få pengene til at række længere

11. august 2009
af Pia Bundgaard Hansen
Foto: iStockPhoto
12 gode råd til, hvordan du får styr på økonomien i hverdagen

1 Læg budget
Det er en rigtig god ide at lægge budget for familien. På den måde kan I få et overblik over, hvilke udgift er der kommer. Vær ærlige, når I lægger budget, og få alle udgifterne med, ellers er det spild af tid.

2 Køb brugt udstyr
Startudstyr med barnevogn, tøj og så videre koster cirka 20.000 kroner. Overvej at købe brugt, så kan I spare op mod det halve uden at gå på kompromis med sikkerheden.

3 Vask ved lave grader
Varme vaske bruger meget mere elektricitet end kolde. At vaske på 90 grader bruger dobbelt så meget el, som at vaske på 40 grader. Brug vaskemiddel, der er beregnet til lave temperaturer, så får du rent tøj selv ved 20 grader.

4 Sluk lyset
Det kan altid betale sig at slukke for elektriske apparater og for lys, I ikke bruger. Find flere råd på Energitjenesten, Spar energi og Elsparefonden

5 Planlæg menuen
Planlæg hverdagen, hvis budgettet er stramt, til gengæld er der ifølge Rolf Lund, der er forfatter til "Kogebog for fattigrøve", tusindvis af kroner at spare.

6 Bag selv
Brød er dyrt, så den største besparelse på madbudgettet får I ved at bage selv. Bag en gang om ugen, og bag mange brød ad gangen. I kan bage økologiske brød til en femtedel af prisen på færdigbagt brød. Ved at bage selv, kan I spare 500-700 kroner om måneden.

7 Udnyt resterne
Madrester kan sagtens bruges igen. Spæd retten op, eller lav en ny ret på baggrund af den gamle.

8 Undgå færdigretter
Færdigretter er en dyr løsning. Brug basisvarer i madlavningen, og find frem til nogle enkle og sunde retter.

9 Drop de søde sager
De tunge poster på et madbudget er alt det søde. Gå uden om sodavand, kager, slik og snacks.

10 Vælg de danske grøntsager
Der er mæthed for pengene, når I vælger tunge danske grøntsager som kartofler, gulerødder, selleri og så videre. Derimod er det dyrt at købe mere vandholdige og importerede grøntsager - især om vinteren; og tomater og auberginer er ikke sundere end gulerødder.

11 Spar på benzinen
I kan spare 20-30 procent på benzinforbruget ved at undgå tomgangskørsel, fjerne tagbagagebærere, når I ikke bruger dem, og tjekke dæktrykket, der ikke må være for lavt. Overhold hastighedsgrænserne. Brændstofsforbruget er typisk 25 procent højere ved 130 km/t end ved 110 km/t.

12 Få en lav telefonregning
Telefonen gløder, når børnene lige skal ringe til alle kammeraterne - og det skal de, før du ved af det. Så måske er det en ide allerede nu at gå over til ip-telefoni, hvor du kan ringe fra computeren.

Læs også:
Få mere for børnepengene
Kostkompasset

Læs også