MAKI
Mad

Maki med pankostegt kylling og goma

23. april 2012
af Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Opskriften er en del af en gæstemiddag med do it yourself-sushi. Her får du opskriften på maki med pankostegt kylling og goma

Maki med pankostegt kylling og gom a 24 stk.

Goma-dressingen er slet ikke den originale - men en dejlig version med ingredienser, der er nemme at anskaffe.

DET SKAL DU BRUGE

GOMA
30 g hvide sesamfrø
1 spsk. flydende honning
1 tsk. ristet sesamolie
2 spsk. soja

ENDVIDERE
2 kyllingebryster
mel
1 æg, pisket
pankorasp eller grov rasp
olie til stegning
salt
½ agurk
1 portion sushiris (se opskrift nedenfor)
1 avokado i skiver
8 radiser i skiver
2 forårsløg i tynde skiver

TILBEHØR
wasabi
syltet ingefær

Rist sesamfrøene på en tør, varm pande - det tager bare et minuts tid, så begynder de at dufte og hoppe. Stød dem i en morter, og rør dem med honning, sesamolie og soja.
Skær kyllingen i strimler, og vend dem i mel, æg og til sidst rasp. Rist dem gyldne og gennemtilberedte i olie på en varm pande. Krydr med salt.
Lav tynde, aflange skiver af agurken, gerne på et mandolinjern. Læg et stykke husholdningsfilm på en sushimåtte, og læg halvdelen af agurkeskiverne på filmen, så de overlapper hinanden. Fordel forsigtigt halvdelen af risene på agurken, og læg derefter halvdelen af avokado, radiser, forårsløg og kylling på risene i den ene ende. Rul forsigtigt sammen, og gentag. Skær hver rulle i 6 stykker.
Servér med goma-dressing, wasabi og ingefær.

SUSHIRIS
Risene er nærmest det vigtigste, når du laver sushi. Der er mange ritualer forbundet med kogning af sushiris, og jeg beklager på forhånd min amatør-tilgang til processen. Her er det, der virker for mig!

(1 portion)
3 dl sushiris
masser af koldt vand
3½ dl koldt vand
2½ spsk. riseddike
1½ spsk. sukker
½ tsk. salt

Skyl risene i koldt vand. Kom dem i en skål med masser af koldt vand, og vend dem rundt og rundt med hånden. Skift vandet, og bliv ved, til vandet er klart. Det tager uendelig lang tid, men selv jeg springer ikke over her.
Lad risene dryppe af, og kom dem i en gryde med 3½ dl vand. Kog risene op, og lad dem simre under låg i 10 minutter. Sluk for risene, og lad dem trække i yderligere 10 minutter. Løft ikke låget! Rør imens eddike, sukker og salt sammen, til sukkeret er opløst, lun det evt. i en kasserolle, så det bliver helt opløst.
Køl risene ned, og vend lagen med risene. Risene bør køles i et stort træfad og røres forsigtigt i med en træske. Det gør jeg nu ikke, jeg breder dem bare ud i et fad. Og så er de klar til sushi.

Læs også