https://imgix.femina.dk/media/d816aad271f24a428efb6d258224d78b.jpg
Rejser

Antalya - Porten til den tyrkiske riviera

12. november 2011
af Tekst &
foto: Malene Lundahl
Tyrkiets ottendestørste by har et hyggeligt gammelt centrum med en fin havn, et livligt handelsliv og smukke strande i umiddelbar nærhed.

Vil du gerne besøge Tyrkiet, men også gerne opleve noget andet end sol og strand, så har sydkystens Antalya det perfekte miks af storbycharme, smalle gader med smuk arkitektur, shopping muligheder en masse og hyggelige spisesteder. Læg dertil dejligt vejr næsten året rundt, flere gode strande og et imponerende udvalg af arkæologisk verdenskulturarv i umiddelbar nærhed. Så har du Antalya beliggende i et smørhul med havet på den ene side, frodige grønne marker på den anden side og bjergene i baggrunden.

Byens hjerte
Antalyas hjerte er den gamle bydel Kaleici, hvis smalle gader kan være lidt af en labyrint at finde rundt i. Her er smukke gamle ottomanske huse med hvide facader prydet af træskodder og fint udskårne trælofter. Ingen bygninger er mere end et par etager høje, og bag husene gemmer sig små gårdhaver med grønne åndehuller.

Vand, vand, vand
For enden af den gamle bydel ligger Antalyas hyggelige havn, hvor restauranter, is sælgere og skilte med reklamer for bådture kæmper om din opmærksomhed. Smukke træskibe ligger side om side, og går du en tur ud på molen, kan du se lokale drenge og mænd sidde med deres fiskestænger og håbe på en god fangst. Bådene i havnen tilbyder et varieret udvalg af sejlture - til f.eks. kystens dejlige strande, de nærliggende øer eller til Düden-vandfaldet øst for byen. Husk, at prisen for en sejltur (ligesom så meget andet i Tyrkiet) er til forhandling, så spørg om en god pris, især hvis I er flere.

Te og tyrkiske bademestre
Te har en helt særlig plads i tyrkisk kultur. I Antalya drikkes den da også alle vegne - typisk af små tulipanformede glas. Du kan selvfølgelig få serveret te på byens cafeer, men mobile te-sælgere cruiser også rundt i byens parker og pladser og serverer et hurtigt glas (gerne tilsat rigeligt sukker) til gæsterne på byens bænke. Mange drikker op mod 20 glas om dagen (ofte ledsaget af et tilsvarende antal cigaretter).

En anden tusind år gammel skik er traditionen med at gå i hamam for at blive vasket, sæbet ind og skrubbet af en bademester m/k, der typisk kun er iført et lændeklæde eller mini-bikini.

Stor gæstfrihed
Tyrkerne er kendt for deres store gæstfrihed. Som skandinavisk kvinde i Antalya er du da også helt sikker på at få nok af lejligheder til at få en snak med de lokale (mænd). Er du ikke i humør til interesserede spørgsmål, smalltalk og flirteri, kan du altid maskere dig bag et par solbriller - men du risikerer samtidig at gå glip af en masse gode oplevelser.

Bangkok i blodet - velkommen til Sydøstasiens hjerte

Ibiza er luksushippiernes paradis

Abu Dhabi: 1001 nats eventyr med guldkant

Læs også