ægløsningstest
Gravid

4 tegn på, at du har ægløsning

19. december 2022
af Anne Romanelli. Redigeret af redaktionen
Udgivet første gang 1. december 2015, af Anne Romanelli. Foto: Panthermedia
Hvis du gerne vil være gravid, gælder det om at have sex i den korte periode omkring din ægløsning. En ægløsningstest er den sikreste måde at vide, præcis hvornår du har ægløsning – men du kan også holde øje med 4 andre tegn.

Nøglen til graviditet er at have sex i præcis den korte periode, der er omkring din ægløsning. Ægløsning sker, når et modnet æg frigives fra en af æggestokkene og bevæger sig ind i æggelederen. Her ligger ægget klar til at blive befrugtet. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvornår du har ægløsning, hvis du vil vide, hvornår du er mest frugtbar.

Hvornår har jeg ægløsning?

Ægløsning sker som regel 14 dage før den første blødningsdag i din menstruation, men variere alt efter din cyklus. Ægløsning er en del af kvindens menstruationscyklus, og tidspunktet for ægløsning er derfor helt individuelt.

Ægløsningstidspunktet afhænger blandt andet af, om du har en regelmæssig cyklus, og hvor lang din cyklus er. En gennemsnitlig cyklus er 28 dage, men de kan variere meget og vare helt ned til 23 dage og op til 35 dage. Hvis du har en cyklus på 28 dage, vil det betyde, at ægløsning sker på 14. dagen.

Hvordan finder jeg ud af, hvornår jeg har ægløsning?

Der er tre måder, du kan teste, om du har ægløsning: ved en ægløsningstest, ved at måle din temperatur eller ved kalendermetoden.

Ægløsningstest

Hvis din cyklus ikke er regelmæssig - eller hvis du vil have et mere præcist billede af din ægløsning - kan du tage en ægløsningstest. Det er den mest præcise måde at vide, om du har ægløsning eller ej.

En ægløsningstest måler niveauet af LH-hormon i din urin, og du kan dermed se, hvornår LH-niveauet stiger, hvilket er tegn på, at en af dine æggestokke skal til at frigive et æg.

En ægløsningstest kan købes på apoteket eller i velassorterede supermarkeder. Testen skal tages 2 dage før den forventede ægløsning, da det er her fertilitetshormonet stiger. Testtidspunktet afhænger derfor af din cyklus.

Mål din temperatur og se, om du har ægløsning

Kroptemperaturen stiger normalt med 0,5 grader under ægløsning, og du kan derfor få en indikation på, om du har ægløsning ved at måle din temperatur. Det er en lidt vanskeligere metode end ægløsningstesten, og du kan ikke være sikker på, at en øget temperatur er lig med ægløsning.

For at få det meste sikre resultat skal du hver morgen på samme tidspunkt tage din temperatur. Hvis den stiger, kan det hænge sammen med ægløsning.

Kalendermetoden for ægløsning

Hvis din menstruationscyklus er regelmæssig, kan du nogenlunde udregne tidspunktet for ægløsning. De fleste har ægløsning 12-14 dage før menstruationen starter. Så hvis du ved nogenlunde, hvilken dag din menstruation bør komme, kan du regne 12-14 dage bagud for at finde tidspunktet for din ægløsning.

Hvis din cyklus er regelmæssig, kan du bruge simpel hovedregning. I en gennemsnitlig cyklus sker ægløsningen 14 dage før, at menstruationen kommer - eller på dag 14 i en cyklus på 28 dage.

Er du i tvivl om, hvornår du har ægløsning, kan du prøve vores ægløsningsberegner lige her.

Tegn på ægløsning: 4 symptomer på ægløsning, du kan mærke

Har du ikke en ægløsningstest - eller synes du, at det er lidt for dyrt i længden - så er der andre symptomer på ægløsning, du kan mærke efter.

  • Ømme bryster

  • Mavekramper / mavesmerter

  • Øget udflåd

  • Øget kropstemperatur

Kan man mærke ægløsning?

De fysiske symptomer kan indikere ægløsning, men tegnene er ikke nødvendigvis ensbetydende med en ægløsning. Den øgede temperatur kan dog være et tegn på ægløsning, som er værd at lægge mærke til, selvom det kræver lidt ekstra at følge.

En kvindes kropstemperatur stiger nemlig en smule i forbindelse med ægløsning. Tag derfor din temperatur hver morgen på samme tid. Hvis du gør det hver dag i nogle måneder, kan du måske se et mønster, som kan hjælpe dig med at forudsige din ægløsning.

Ægløsningsmerter

Mange kvinder kan mærke symptomer på ægløsning, og nogle har oplever endda meget tydelige tegn ved ægløsningssmerter. Smerter fra ægløsning kan føles som en stikkende fornemmelse i underlivet, som er mest mærkbare lige før ægløsningen sker.

Har du ægløsningssmerter kan det altså være et tegn på, at ægløsningen er lige oppe over, og så er det bare ind i soveværelset, hvis I gerne vil være gravide.

Ægløsning, sex og graviditet

Når du har et klart billede af, hvornår du har ægløsning, er der kun én ting tilbage at gøre - kom i gang med lagengymnastikken!

De fleste fertilitetseksperter tilråder, at man har sex hver eller hver anden dag fra omkring fem dage før din ægløsning, og at man fortsætter til og med dagen efter ægløsningen. De 4-5 dage før ægløsning, er der størst chance for at blive gravid. Men du kan også blive gravid i 2-3 dage efter ægløsning.

Læs også: Styrk din fertilitet - 10 gode råd

Tidspunktet for ægløsning er meget kort, da et ægs livscyklus kun er omkring 12 til 24 timer, når det først er frigivet fra æggestokken. Har du derfor sex i dagene umiddelbart før din ægløsning samt på selve dagen og dagen efter, forhøjer du dine chancer for at blive gravid.

Selvom ægløsningen kun varer meget kort tid, kan sædcellen leve i kvinden underliv i op til 6 dage efter samleje. Har du haft sex et par dage inden ægløsning, kan du altså godt blive gravid, hvis sædcellen stadig lever, når ægløsningen sker. Sandsynligheden er dog ikke ret stor, så hvis du vil øge chancen for graviditet, skal ægløsning og udløsning times.

Kan man have for meget sex, når man vil blive gravid?

Nogle er bekymrede for, at alt for hyppig sex vil 'udvande' mandens sædkvalitet, men det bør ikke være et problem, hvis I har sex dagligt i dagene omkring din ægløsning.

Det skal dog nævnes, at hvis du er under 35 år og har haft korrekt 'timet' sex i et år, eller du er over 35 år og har prøvet forgæves i 6 måneder, bør du spørge lægen om en kontrol af din fertilitet.

Læs også: 8 tegn på graviditet

Findes der en stilling, der er bedst til at blive gravid?

Der er også mange myter omkring, at visse sexstillinger er bedre end andre, når det kommer til fertilitet, men der er ikke klare beviser for, at nogle er bedre end andre. Koncentrér jer i stedet om den, der føles bedst for jer. Det skal også være sjovt og rart at lave børn!

Kilder: Sundhed.dk & Sexlinien.dk

Læs også