Ufrivillig barnløs, gode til at at tackle barnløshed
Gravid

Ufrivillig barnløshed: Sådan tackler I det

1. februar 2022
af Susan Knorrenborg, Redaktionen
Udgivet første gang i 2015. Foto: Shuttestock.
Med ufrivillig barnløshed dukker der pludselig nye problemstillinger op - både i parforholdet og over for omverdenen.

Flere og flere par oplever, at det er svært at få børn. Den ufrvillige barnløshed kan gå ud over parforholdet og forholdet til venner og familie.

En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at psykologisk behandling sætter par bedre i stand til at tackle de problemer, der kan opstå, når man ikke kan få børn.

Hos Landsforeningen For Ufrivilligt Barnløse kan man også få anonym rådgivning.

Her er otte bud på, hvordan du tackler nogle af de problemstillinger, man kan opleve som ufrivillig barnløs:

Tag temperaturen på dit parforhold

Ufrivillig barnløshed slider på parforholdet. I ser sider af hinanden, som I ikke har set før og måske slet ikke bryder jer om. Hvis det var en glad og udadvendt kvinde, din mand forelskede sig i, kan det være svært for ham at håndtere, at du i perioder er ulykkelig og frustreret. Samtidig kan det være svært for jer at støtte hinanden, hvis I reagerer forskelligt på barnløsheden. Derfor er det vigtigt at bruge tid på parforholdet og tale åbent med hinanden om, hvad I har brug for.

Opsøg andre barnløse

Det kan være en stor hjælp at tale med andre, der står i samme situation som én selv. Det er en lettelse at finde ud af, at følelser som vrede og skam er helt normale. Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse afholder løbende arrangementer, hvor ufrivilligt barnløse kan møde hinanden.

Vedkend dig de grimme følelser

Misundelse over for gravide eller småbørnsfamilier kan være en naturlig del af barnløsheden. Følelserne bliver lettere at tackle, hvis du vedkender dig, at du har dem.
Men du skal tænke dig godt om, før du indvier andre i dine tanker, for forbudte følelser kan være svære at håndtere.

Tænk dig om, før du deler ud af dig selv

Det er godt at have fortrolige mennesker omkring dig, så du har nogen at vende dine tanker med - men tænk dig godt om, før du indvier hele verden i din barnløshed. Behandling for ufrivillig barnløshed kan strække sig over flere år, og det kan være intimiderende at blive udfrittet om sit underliv på tidspunkter, hvor man ikke er parat til det.

Beslut jer for, hvor langt i vil gå

Det kan være klogt at tage en snak med din partner om, hvor længe I ønsker at være i fertilitetsbehandling, og hvad I vil gøre, hvis behandlingerne slår fejl.

Det kan også være en lettelse at påbegynde en adoptionsproces, mens behandlingerne endnu står på. Hvis I bliver godkendt som adoptanter, ved I, at det kun er et spørgsmål om tid, før I bliver forældre.

Til dig, der er pårørende

Aftal nogle spilleregler

Barnløses behov for omsorg ændrer sig hele tiden. De svinger mellem håb og håbløshed, og som pårørende kan det være svært at finde ud af, hvordan du bedst støtter dem. Det kan være en hjælp, hvis I tager en snak om, hvilke forventninger det barnløse par generelt har til støtte og hjælp fra din side.

Undgå at forklejne sorgen

Pas på med at komme med velmenende råd, der forklejner de barnløses problem. Råd som:

"Husk, at der er mange fordele ved ikke at have børn" eller: "Det er jo ikke livsnødvendigt at få børn - man kan sagtens leve lykkeligt uden" er sjældent nogen trøst.

Vis hellere, at du bakker op om deres ønske.

Spørg kun, hvis du har mod på at lytte

Vær forberedt på at høre de samme ord igen og igen. Det tager tid at acceptere barnløsheden, og ufrivilligt barnløse gennemlever de samme følelser af håb og skuffelse flere gange, før de er parate til at komme videre i deres liv.

Læs også