Kejsersnit - Akut eller planlagt
Gravid

Kejsersnit: Årsager til akut eller planlagt kejsersnit

1. februar 2024
Olivia Zypikoff
Foto: Shutterstock
Nogle kejsersnit er akutte, andre er planlagt. Hvorfor kan der være behov for et akut kejsersnit? Og hvad skyldes det, at man vælger at planlægge et kejsersnit? Læs om det her

For de fleste kvinder er oplevelsen af fødslen helt unik, og ret ofte bliver den præget af et kejsersnit. Nogle er planlagte - andre kommer som en akut og uventet vending under fødslen.

Forskellen mellem planlagte og akutte kejsersnit er tidspunktet for beslutningen og de omstændigheder, der fører til operationen. Nedenfor finder du en række årsager til både planlagt og akut kejsersnit:

Planlagt kejsersnit

Der kan være mange årsager til, at man får foretaget planlagt kejsersnit. De hyppigste er:

Flere børn: Tvillinger, trillinger eller flere

Gemmer maven på mere end ét barn, stiger risikoen for for tidlig fødsel og andre komplikationer. Tvillinger kan fødes vaginalt, men ved trillinger eller flere anbefales som regel kejsersnit. Det skyldes pladsmangel og den øgede risiko for tværstilling. Kejsersnit giver mere kontrol og sikkerhed under fødslen.

Barnets position: På tværs eller med numsen nedad

Venter du et stjernekigger barn, der vender med hovedet opad frem for nedad, er naturlig fødsel for risikofyldt. Der kan opstå udfordringer, når barnet ligger på tværs, da fødselskanalen blokeres. I de her tilfælde vil et planlagt eller akut kejsersnit sikrer en sikker fødsel for både moderen og barnet.

Foranliggende moderkage

Hvis moderkagen dækker helt eller delvis livmoderhalsens åbning, kan det forårsage blødninger før eller under fødslen. I de tilfælde er et kejsersnit ofte nødvendigt for at undgå blødning og sikre både moderens og barnets helbred. Lægerne vil nøje overvåge moderkagens placering gennem graviditeten for at afgøre, om et kejsersnit er den bedste løsning.

Infektion hos moderen

Du skal være opmærksom på, at infektioner som HIV eller genital herpes kan overføres til barnet under en vaginal fødsel. For at minimere risikoen for overførsel af infektionen, kan et planlagt kejsersnit være det foretrukne valg. Beslutningen skal tages sammen med sundhedspersonale for at sikre den bedst mulige udgang for både mor og barn.

Uoverensstemmelse mellem barnets hoved og bækken

Sommetider er barnets hoved for stort, eller moderens bækken for lille. For at undgå komplikationer under fødslen, der kan skade barnets hoved eller mors bækken, er planlagt eller akut kejsersnit den bedste løsning for både mor og barn.

Moderens valg

Nogle kvinder vælger planlagt kejsersnit af personlige årsager; det kan skyldes tidligere traumatiske fødselsoplevelser, angst for fødsel, eller andre helbredsmæssige bekymringer. Snak med din læge om risici og fordele ved både vaginal fødsel og kejsersnit.

Svangerskabsforgiftning

Hvis der opstår svangerskabsforgiftning, kan et akut kejsersnit være den bedste løsning. Svangerskabsforgiftning, eller præeklampsi, er en tilstand, der kan medføre højt blodtryk og skade organer, oftest leveren og nyrerne.

Akut kejsersnit

Der er mange årsager til, at en fødsel ikke forløber som forventet. De mest almindelige årsager til akut kejsersnit er:

Iltmangel hos fosteret

Iltmangel hos fosteret kan opstå af forskellige årsager, såsom problemer med navlestrengen eller placenta. Når der opdages tegn på iltmangel, kan akut kejsersnit blive nødvendigt for at undgå hjerneskade og mindske risikoen for langsigtede konsekvenser for barnet.

Langtrukken fødsel

For nogle kvinder er fødslen lang, og hvis barnet ikke kan fødes inden for en rimelig tidsperiode, kan det være udmattende for både mor og barn. Her vil akut kejsersnit være den bedste løsning for at undgå stress og ubehag for mor og barn.

Svangerskabsforgiftning

Akut kejsersnit kan være den bedste løsning, hvis der opstår svangerskabsforgiftning under graviditeten. Svangerskabsforgiftning, eller præeklampsi, er en tilstand, der kan medføre højt blodtryk og skade organer, oftest leveren og nyrerne.

Kraftig blødning fra underlivet

Opleves der kraftig blødning fra underlivet under graviditeten, kan det være et tegn på foranliggende moderkage eller placentaløsning. Her skal lægerne handle hurtigt med et akut kejsersnit for at beskytte både mor og barnets liv.

Uoverensstemmelse mellem barnets hoved og bækken

Hvis barnets hoved er for stort, eller moderens bækken for lille, kan der opstår komplikationer under fødslen, der kan skade barnets hoved eller mors bækken. Her er akut eller planlagt kejsersnit den bedste løsning for både mor og barn.

Barnets position: På tværs eller med numsen nedad

Sommetider vælger barnet at ligge sig på tværs eller med numsen nedad, hvilket gør en naturlig fødsel vanskelig. Der kan opstå udfordringer, når barnet ligger på tværs, da fødselskanalen blokeres. Her vil et akut eller planlagt kejsersnit sikre en sikker fødsel for både moderen og barnet.

Bristninger på livmoderen

I sjældne tilfælde kan livmoderen briste, det er en alvorlig komplikation, hvor livmodervæggen revner under graviditet eller fødsel. For at undgå fare for både mor og barn, kan et akut eller planlagt kejsersnit være nødvendigt. Risikoen for bristning er højere hos kvinder, der tidligere har haft et kejsersnit

Læs også