https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/kedesigprim.jpg
Familieliv

Hvor meget må dit barn bruge iPad?

11. februar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
91 procent af danske børn under syv år bruger tablet, computer eller spilkonsol i hjemmet, og næsten halvdelen gør det dagligt. Det kan skade deres evne til at være nærværende, mener ekspert.

En undersøgelse lavet af YouGov for Kommunernes Landsforening viser, at 91 procent af danske børn under syv år bruger tablet, computer eller spilkonsol i hjemmet, og næsten halvdelen gør det dagligt.

Og det er stærkt bekymrende, mener Albert Gjedde, der er professor i neurobiologi. Han mener, at det kan skade børns evne til at være nærværende og kunne aflæse andre mennesker.

- Når meget af barnets indlæring kommer fra to-dimensionelle medier som en iPad eller tegnefilm, kan man frygte, at børnenes evne til på sigt at aflæse den tre-dimensionelle virkelighed ikke bliver stimuleret nok. Når vi hører unge, som siger, at de efterlyser nærværende voksne, kan man jo spørge, om det er fordi, de unge ikke er i stand til at opfatte de fine nuancer, som skal opfattes, når man skal aflæse ansigter i tre dimensioner, siger han til Kristeligt Dagblad.

Vi gør vores børn en bjørnetjeneste

Albert Gjedde forklarer således, at børn, der får hele sin forestillingsverden serveret på en skærm, er i fare for at miste evnen til at skabe sig forestillinger om sig selv og andre - og dermed også sætte sig ind i egne og andres tanker og følelser.

- Vi er blevet forfladiget i vores omgang med hinanden, efter at fjernsynet kom ind i stuerne tilbage i 1960erne, men det er først inden for de seneste år, at hele ens omgangskreds er blevet tilgængelig på en skærm, og vi ved ikke, hvad det kommer til at betyde for bevidstheds- og følelsesaflæsningen på sigt, men spiser man sine børn af med en iPad, så gør man dem måske en bjørnetjeneste, advarer han.

Læs også