https://imgix.femina.dk/media/e39dd9f238a44dc385c83f6dbaf119ee.jpg
Familieliv

Tv kan sagtens være godt for dit barn

18. marts 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Fjernsyn kan inspirere børnene, men tv alene kan ikke lære dem at læse, siger forsker.

Synes du, dit barn er lidt for vild med Disney Playhouse, Nickelodeon eller en af de mange andre børnekanaler? Der er ingen grund til at frygte, at det skader dit barn at se børne-tv. Tværtimod, siger forsker.

Tv generer gode lege
Som forælder kan man måske godt være i tvivl om, hvorvidt det er godt for børnene med en masse tv. Men Stine Liv Johansen, der er forsker i børn og medier på Aarhus Universitet, mener ikke, der er nogen grund til bekymring.

- Børn skal selvfølgelig ikke se fjernsyn dagen lang, men gennem min forskning har jeg set, hvordan børn bruger tv til at få inspiration til deres senere leg. Og så er tv blot et af flere medier, som man kan lade børnene benytte som inspirationskilde, siger hun hun til Alive.dk.

Hun fortæller videre, at det børnene ser i tv, også ofte er noget de deler med vennerne i børnehaven og skolen.

Børn elsker reklamer
Mange forældre frygter, at de reklamer, der bliver sendt mellem børneprogrammerne, kan være skadelige for deres børn, men heller ikke her mener forskeren, det behøver være et problem.

- Tv-programmer er i sig selv reklamer. Der hører stort set altid produkter med, som man kan købe, selv DR har masser af merchandise. Disney Channel viser fx masser af reklamer blot med deres egne produkter, siger Stine Liv Johansen.

Forskeren peger desuden på, at for små børn er reklamer faktisk noget af det mest elskede.

- Det er små historier, som bliver gentaget, og som de kan følge med i. De kan ikke forstå et længere program, siger hun.

Tv kan ikke undervise
Til gengæld mener Stine Liv Johansen ikke, at mere undervisningsorienteret tv har den effekt, programmerne slår sig op på.

- Det der virker er en helt masse forskellige input. Man kan ikke vælge noget ensidigt som et tv-program med bogstaver og så tro, at børnene lærer at læse af den grund, siger hun.

Hjælp dit barn til gode lege

Babyer er klogere end du tror

Læs også