https://imgix.femina.dk/media/0b438eff1fc64e778186ea5fa44d910a.jpg
Familieliv

Få det bedste ud af bedsteforældrene

2. juni 2014
af Magasinet Mor
Bedsteforældre er en gave for vores børn – men for os forældre kan det indimellem føles som lidt af en hadegave, når mor eller svigermors velmenende råd hagler ned over os igen og igen. Læs med her, hvis du vil vide, hvordan du får det bedste ud af din bedste.

Hvad er en god bedste egentlig for en størrelse? Spørger man Helen Lyng, der sammen med Sigrid Riise står bag bogen 'De bedste (bedste)forældre', er det flere forskellige ting:

"En god bedste er efter min mening en ældre, der viser sin oprigtige glæde for børnebørnene. En, der er engageret - og hvor barnet kan mærke det."

Men en god bedste er også en, der er sammen med barnet på barnets præmisser.

"Hvis bedstefar udelukkende tager barnebarnet med til bridge, fordi han selv skal spille og i øvrigt ikke har tid til at tage sig af barnebarnet, så er det ikke til glæde for nogen," siger Helen.

Hun er dog overbevist om, at vores tids bedster har meget godt at byde på, selv om de lever et særdeles aktivt liv med aerobic, museumsbesøg og salsatimer.

"Det er ikke nødvendigvis negativt, for de kan jo tage børnebørnene med på udstilling eller ud og se salsa. Der er noget givende i at opleve noget, som mormor og morfar brænder for," siger hun.

Praktiske bedste
Men en bedste er mere end isvafler og ekspressionistisk kunst.

"Det er også en, der er rolig. Netop fordi de i kraft af deres alder og erfaring har den der særlige ro og det fantastiske overblik," forklarer Helen.

Et overblik, som bedsterne også kan bruge til at finde ud af, hvornår de skal tilbyde hjælp. For lige så vel som de fleste ved, at bedster kan være gode at have i forbindelse med sygdom, eller når mor og far skal på den årlige biograftur, så kan de også bruges til mere praktiske gøremål. Helen forklarer:

"Det kan være praktiske ting som at lave mad, pudse vinduer eller gøre rent."

Ved at deltage i lidt husligt arbejde kan bedste blive en del af familien uden at ødelægge den treenighed, der opstår naturligt, når to bliver til tre. Hun er der - men uden at overskride den intimitet, der er behov for, ikke mindst i starten med en lille ny i familien.

Bedrevidende bedste
Men frem for alt er den bedste bedste en, der ikke er bedrevidende. En, der ikke blander sig.

"De kritiserer heller ikke," siger Helen. Og mon ikke de fleste forældre kan nikke genkendende til kommentarer fra den ældre generation som: "I forkæler da også det barn alt for meget" eller "hun er godt nok stædig", når lille Sarah er blevet træt og lægger sig ned på gulvet og skriger. Netop de mange kommentarer og gode råd, der kan flyde i en lind strøm fra en erfaren bedste med mange børn og år på bagen, kan få de fleste mødre op i det røde felt.

"Hvis det kun er en gang imellem, at du må lægge ører til de - ofte velmenende råd - synes jeg, at du skal lade dem passere," råder Helen og fortsætter:

"Men føler du, at nu er det for meget! Nu overskrider de en hårfin grænse for, hvad der er acceptabelt, så må du konfrontere dem med det. Det er dig som mor, der bestemmer, og dig, der ved bedst. Det er jo dit barn!" siger hun bestemt.

Brug erfaringen
Bedsterne har en livserfaring, som man som forældre kan trække på. For selv om vi er blevet voksne, er vores forældre jo stadig vores forældre. Så ud over at passe børn eller tage dem med på kulturture kan bedster også bruges til at læsse af på.

"Hvis I for eksempel har været til samtale i børnehaven og fået at vide, at lille Johan ikke er så meget for at lege med de andre børn, men hellere vil sidde alene og lægge puslespil, så kan det være rart at drøfte det med andre. Og det kunne sagens være barnets bedsteforældre," siger Helen.

"De kender jo dit barn rigtig godt, og måske ser de det hele fra en anden vinkel. Det kan være, at de kan fortælle, at du var nøjagtig ligesådan som barn - og det kan give ro at vide. Det gode ved bedsterne er, at de altid vil stå klar til at læsse af på, når vi er kede af det eller trænger til et kram eller et godt råd."

Sådan bruger du bedsterne rigtigt:

• Brug dem ved sygdom.

• Brug dem som 'aflastning', når I har brug for en lille pause.

• Bed dem om praktisk hjælp til ting som madlavning, rengøring m.m.

• Diskuter med dem! For eksempel opdragelse: Hvorfor gjorde de, som de gjorde, da du var barn? Hvorfor gør pædagogerne sådan i institutionen? Og så videre.

• Lad dem fortælle din og dine børns historie. Vi vil kende vores baggrund og vide, hvor vi kommer fra. Og så elsker børn at høre om dengang, mor var en lille pige.

• Lad dem fortælle deres egen historie om, hvordan det var at være barn, da de var børn, hvordan var deres forældre?

• Lad bedsterne fortælle dine børn om de ting, der interesserer dem. Det vil være naturligt spændende at tage med farfar ud at fiske, eller lade ham lære dit barn at spille skak - fordi han brænder for det og kan give glæden videre.

• Lyt til bedsteforældrene. Hvad er det, de vil? Hvorfor siger de det, de siger? Ofte udspringer det af, at de vil det bedste for det lille barn.

• Afstem forventninger, så ingen bliver skuffede. Forventninger til hvornår barnet kan blive passet, om opdragelse, forkælelse, grænser, der overskrides også videre.

• Husk, at de er dine forældre, præcis som du også selv er forælder, og at de derfor er der for dig og gerne vil dig - præcis som du er der for det lille barn.

• Inddrag dem, så de ikke føler sig sat ud på et sidespor, men så de oplever at få lov til at tage del i jeres og jeres barns liv.

Læs også:
Vi stresser vores bedsteforældre
Tjek om mormors hjem er børnesikkert

Læs også