brystkræft
Sundhed

Forskere arbejder på produkt, som skal registrere udviklingen af brystkræft – og det skal sidde i din bh

8. april 2024
Af Heidi Kirkeby Mogensen
Arkivfoto: Rui Vieira/PA Images/Ritzau Scanpix
Forskernes ambition er, at produktet skal måle ændringer og vækst i en tumor ned til to millimeter. Der er dog lang vej endnu.

Forskere ved Nottingham Trent University er ved at udvikle et nyt produkt, der kan sidde i en bh og holde øje med, om en brystkræftknude vokser. Det skriver The Guardian.

Ambitionen er, at produktet skal bruge en form for elektrisk strøm til at scanne og opfange små ændringer i væsker, både i og uden for cellerne i brysterne.

Tumorvæv er mere tæt og indeholder mindre vand, end sundt væv gør, og derfor burde apparatet kunne måle tumorændringer helt ned til to millimeter.

- Apparatet kan måle ændringer i brystvæv og dermed forbedre en patients chance for at overleve, siger Dr. Yang Wei, ekspert i electronic textiles og electronic engineering ved Nottingham Trent University.

Han tilføjer, at forskerne åbner døren til en alternativ måde at opdage brystkræft på, som kan gøres i patienternes eget hjem. Det er både rarere for kvinderne, men det vil også være billigere for hospitalerne.

Produktet skal enten kunne være eller inkorporeres i en bh, hvor det er tilkoblet en app på telefonen, der registrerer data og sender oplysningerne til både patienten og lægen.

Forskerne håber, at produktet vil kunne forbedre arbejdet med at overvåge tumorer og gøre det muligt at skulle foretage færre MR-scanninger og mindske antallet af hospitalsbesøg.

Forskerne sigter mod at kunne udføre kliniske forsøg med produktet inden for de næste par år.

Dr. Simon Vincent, direktør for forskning, støtte og påvirkning hos Breast Cancer Now, der er Storbritanniens største velgørenhedsorganisation for brystkræft, mener, at det er på tide, at der bliver forsket i bedre overvågning og behandling af brystkræft.

- Dette nye produkt kan være en ny måde, hvorpå man kan overvåge væksten af tumorer, og jeg ser frem til det endelige resultat, men produktet er endnu ikke testet på mennesker, og der er meget mere, vi skal forstå, før vi kan overveje, om det skal bruges i medicinske sammenhænge, siger Dr. Simon Vincent.

I Danmark får cirka 4850 kvinder brystkræft årligt, og 1050 dør af sygdommen.

Læs også