rugbrød uden surdej
Brød

Rugbrød uden surdej

Et nemt rugbrød uden surdej. Den syrlige smag, som klæder rugbrød, frembringes alligevel ved at røre cremefraiche i dejen. Få opskriften på det lækre rugbrød her

Rugbrød uden surdej

 
Tid
Dag 1: 10 minutter 
Dag 2: 15 minutter
Hævetid: 2 timer
Bagetid: 60-75 minutter
Antal: 2 rugbrød
 
DAG 1
200 g knækkede rugkerner
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
7 dl vand
 
FORDEJ
5 g gær
4 dl vand
2½ dl cremefraiche 18 %
600 g rugmel
 
DAG 2
30 g salt
200 g rugmel
evt. 2 spsk. brændt maltmel
evt. en smule vand
 
PRØV OGSÅ: Rugbrød uden surdej er nemt og lækkert. Det er et rugbrød med tørret surdej også - få opskriften på endnu en lækkert rugbrød her
 

Opskrift - sådan laver du rugbrød uden surdej

 
1. DAG 1: Sæt rugkerner, hørfrø og solsikkekerner i blød i vand i en stor skål, og dæk skålen med et viskestykke. Lad det stå på køkkenbordet til næste dag.
 
2. FORDEJ: Rør gæren ud i vandet, og tilsæt cremefraiche og rugmel. Rør dejen godt sammen til en tyk grød, og lad den stå på køkkenbordet til næste dag.
 
3. DAG 2: Rør de udblødte kerner og fordej sammen i den store skål. Rør salt i, og tilsæt rugmel og evt. brændt maltmel. Tilsæt evt. en smule ekstra vand, hvis dejen er så tyk, at du ikke kan røre den ordentligt sammen. Fordel dejen i rugbrødsforme, så formene er ²⁄₃ fyldt. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, til den er hævet op til kanten. Bag rugbrødene i en 180° varm ovn i 60-75 minutter, til de har en centrumstemperatur på 97°-98° (mål temperaturen med et stegetermometer). Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem straks forsigtigt ud af formen. Afkøl på en bagerist.
 
TIP: Den brændte malt giver brødet en fin farve og en god smag, men kan sagtens undværes.
 
PRØV OGSÅ: Hurtigbagt fennikelrugbrød