https://imgix.femina.dk/media/article/det_er_ikke_meningen_vi_skal_vaere_perfekte.jpg
Selvudvikling

”Det er ikke meningen, vi skal være perfekte”

22. juni 2015
Sidst redigeret 29. juli, 2017, udgivet første gang 22. juni, 2015 - af Nadia Hansen
Selvhjælpsbøger og en til tider udmattende personlig rejse for at finde selv sig, har stået på tapetet for mange kvinder det seneste årti. Men måske skal personlig udvikling gribes anderledes an, fortæller ekspert.

Der har det seneste årti været tradition for at finde frem til den bedste udgave af os selv, men noget tyder på, vi har fået nok af den konstante stræben efter det perfekte. For bliver det nogensinde perfekt?

- Det er ikke meningen, det skal blive perfekt og det er på tide at gøre op med ideen om, at vi hele tiden skal blive dygtigere, hurtigere og mere effektive - som vi desuden også søger hjælp til at honorere, fortæller Hanne Alsen, der til dagligt er personlig sparringspartner for mænd og kvinder, som står overfor mange af livets forskellige overgange.

Læs også: 3 ting du ubevidst gør, som holder dit selvværd nede

- Det er på tide, vi står ved os selv og tager ansvar for at trives, hvor vi er. Vi skal helt grundlæggende stole på os selv, og når vi runder et nyt hjørne med nye udfordringer, skal vi have mod til, enten at gribe mulighederne eller lade dem ligge, forklarer Hanne Alsen.

Det er et sundhedstegn, at trenden peger mod mindre selvudvikling i fremtiden, for der er meget godt at sige om ’blot’ at være tilfreds. Men vi møder naturligvis alle overgange i livet, som stadig skal tackles, mener Hanne Alsen.

Man skal ikke nødvendigvis gøre en aktiv indsats for at gå overgange i møde, med mindre man kan mærke, det er en stor omvæltning. Er der meget på spil, kan det være fornuftigt med en sparringspartner, der kan sætte struktur på et ’topmøde’ med dig selv.

Selv har hun mødt en række udfordringer, som har betydet radikale ændringer i hendes liv, samt ændret hendes mindset omkring personlig udvikling og hjælp til selvhjælp.

Man bliver stærk af overgange

Hanne løfter gerne sløret for, hvordan hun selv kom stærkere igennem overgange som f.eks. at få et handicappet barn, at skifte fag, at fylde 30, 40 og 50 år.

- Når jeg kigger tilbage, så har overgange i livet været situationer, hvor jeg mentalt har flyttet mig fra et sted til et bedre sted. Simpelthen blevet mere og mere mig selv, og også mere og mere glad. Jeg ser overgange som milesten, med potentiale til mere visdom og glæde, fortæller Hanne Alsen.

Læs også: 9 veje til indre ro

Overgange skaber muligheder

Den konstante stræben efter at være noget andet end bare den, du er - lige nu og her - er for mange en sprængfarlig vej at gå: Den stjæler dit nærvær og din indre følelse af at være god nok.

Der, hvor du skal tage ansvar for din egen glæde, er når du støder på vendepunkter i livet. Her kan du med fordel stoppe op, og tage det liv du kender op til et serviceeftersyn.

- Når vi kommer til en overgang kommer vi til punktet ”kæmp/flugt,” hvor vi enten finder vores indre løvinde frem eller stikker halen mellem benene og spurter tilbage til det vi er trygge ved, siger Hanne Alsen.

Vi skal helt overvejende stole på os selv, vi skal tænke os om og ikke nøjes med at ‘mærke efter’. Vi skal vælge til eller fra, ud fra både rationelle og emotionelle argumenter.

Fakta om overgange

  • Overgange er vendepunkter i dit liv, hvor du stopper op og tænker efter om du er på rette vej.
  • Når vi kommer til en overgang bliver vi udfordret til at tage en beslutning: Vil du kæmpe eller vil du flygte? Skal du aktivere din indre løvinde, eller stikke halen mellem benene?
  • Du kan via overgangene indsamle viden om dig selv, som kan gøre den allerstørste forskel for din fremtidige karriere eller i dit privatliv.

Læs også