sofie
Samfund

Hun tvivlede på en særlig ting som barn. Nu gør hendes datter det samme. Og det har skabt en frygt i hende

23. juni 2023
Af Silje Qvist
Foto: Rita Kuhlmann
I det første afsnit af “Forældreterapi” møder vi en mor til en otte-årig pige, der har problemer med sit selvværd. Det bekymrer moderen, fordi hun selv har døjet med det som barn.

Parret har tvillinger på otte år, der er vokset op side om side. Men de er som nat og dag. Hvor den ene ligner far, ligner den anden mor. Far er analytisk og løsningsorienteret, mens mor er meget i kontakt med sine følelser og frygter ikke at være god nok.

– Vores ene datter har nogle udfordringer. Hun ligner mig vildt meget. Både af udseende og af sind. Når hun bliver rigtig ked af det, gør det ondt på mig, fortæller pigens mor i den første udgave af femina updates podcast “Forældreterapi”.

Deres ene datter får ofte en følelse af, at hun ikke er god nok, når tingene spidser lidt til. Hun føler, at hun ikke kan finde ud af noget, og at ingen kan lide hende.

Ny podcast: Forældreterapi 

Sofie Münster er psykolog med speciale i familier, par og børn. Hver dag sidder hun over for forældre, der kæmper med konflikter og bekymringer. I femina updates nye podcast bliver du inviteret med ind i et intimt rum mellem hende og en forælder, som hun ikke har mødt før, men som står over for et problem, som de fleste forældre vil kunne spejle sig i.

Lyt med til “Forældreterapi”, der hvor du lytter til podcast.

Hun kan blive udadreagerende i ren frustration, hvor hun for eksempel ødelægger det Lego, som hun ellers lige har brugt tid på at samle.

– Min bekymring ligger på den med ikke at være god nok. Den rammer hårdt, fordi jeg kan genkende den fra mig selv, og den har været en gennemgående ting i mit liv, fortæller moderen i “Forældreterapi”.

Særligt en episode kan hun genkende fra sin egen barndom. Når datteren er ked af det, kan hun finde på at kravle ind under sengen og gemme sig. Det samme gjorde moderen, da hun var en lille pige.

Som lille ønskede hun ikke andet, end at hendes egen mor ville komme ind, finde hende under sengen og trøste hende, så det har hun selv gjort som mor.

Terapeut Sofie Münster forklarer i podcasten, at fordi mor og datter altid har haft så mange lignende træk, har moderen altid sammenlignet sin datter med sig selv som lille.

Det har gjort, at hun har fået en frygt for, at datteren får præcist de samme udfordringer, som hun selv havde. Men datteren har ikke nødvendigvis brug for det samme, som moren havde, da hun var barn.

– Vi prøver at have fokus på at skille de to historier ad, for at barnet kan blive set med nogle neutrale øjne, nogle øjne der gør, at mor ikke kommer til at behandle datter som en yngre udgave af sig selv, fortæller Sofie Münster i “Forældreterapi”.

Lyt til første afsnit af “Forældreterapi” her:

Læs også