Ambulances carrying victims of Israeli strikes
Samfund

50.000 gravide kvinder i Gaza står overfor et mareridt: "De har ingen steder at tage hen"

17. oktober 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Dawood Nemer/AFP/Ritzau Scanpix
Overbelagte hospitaler og mangel på livsnødvendigheder som strøm, vand og medicin har efterladt områdets 50.000 gravide i en umulig situation. Fra FN er meldingen klar: De gravide kvinder må og skal hjælpes.

Sundhedsvæsenet i Gaza står på tærsklen til kollaps i kølvandet på de sidste ugers udvikling, og som gravid kvinde står man overfor et mareridt.

Så klar er beskeden fra Dominic Allen, der er Palæstinas repræsentant ved FN's Befolkningsfond (UNFPA):

– Forestil dig at gå igennem den proces i den sidste del af graviditeten inden fødslen, med mulige komplikationer, uden tøj, ingen hygiejne, støtte, og uden at være sikker på, hvad den næste dag, næste time, næste minut vil betyde for dem og deres ufødte børn, siger Dominic Allen til CNN.

Ud af de 50.000 gravide kvinder, har omkring 5000 termin i den kommende måned.

Sundhedsvæsenet i Gaza står på randen af et sammenbrud. Det kan have voldsomme konsekvenser for gravide og fødende kvinder:

– De gravide kvinder, som vi er alvorligt bekymrede for, har ingen steder at tage hen. De står over for utænkelige udfordringer, siger Dominic Allen til CNN.

En jordemoder på et barselshospital i Gaza beretter til CNN, at siden begyndelsen af ​​konflikten har nogle jordemødre ikke engang været i stand til at nå fødeafdelingen og udføre deres arbejde på grund af den sikkerhedsmæssige situation i området.

Humanitær katastrofe

Gaza-området står på kanten af en humanitær katastrofe, sådan lyder meldingen fra flere nødhjælpsorganisationer.

Det sker efter angrebet fra den militante palæstinensiske gruppering Hamas, som fandt sted d. 7 oktober lørdag morgen kl. 6.30.

Her angreb Hamas intetanende civile, israelske festivalgæster på festivalen Nova. 1.300 mennesker mistede livet som følge af Hamas’ angreb.

Samme lørdag angreb Israel ved et luftangreb Gazastriben.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, erklærede efterfølgende krig mod Hamas.

Det Palæstinensiske sundhedsministerium oplyste lørdag, at mindst 2215 personer er blevet dræbt i Gazastriben sidste uge.

Blandt de dræbte er angiveligt 724 børn.

Israel har efterfølgende afbrudt strømmen i Gaza-området, der er hjemsted for 2.3 millioner mennesker, i kølvandet på Hamas-angrebet.

Der meldes om mangel på mad, vand og medicinske fornødenheder.

Personale fra Læger Uden Grænser har rapporteret, at sårede og syge patienter skriger af smerte, fordi adgangen til smertestillende medicin er løbet tør.

Generatorer driver hospitaler, og flere steder er der kun få timers brændstof tilbage. Det beretter mediet Al-Jazeera tirsdag eftermiddag.

Sundhedspersonale arbejder på højtryk for at hjælpe langt flere patienter, end hospitalerne har kapacitet til.

Manglen på vand, strøm og medicinske fornødenheder kan have en livsnødvendig betydning for de gravide kvinder:

– Vi må tillade at humanitær hjælp og forsyninger leveres til Gaza. Vi må åbne en humanitær korridor, og krigens love skal overholdes. De gravide kvinder skal have adgang til disse livsnødvendige sundhedsydelser, lyder det fra Allen Dominic, Palæstinas repræsentant ved FN's Befolkningsfond til CNN.

Læs også