vuggedød
Sundhed

Vuggedød

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
Fænomenet kaldes også pludselig, uforklarlig spædbarnsdød, idet spædbørn i alderen én måned til et halvt år pludselig kan findes døde i sengen eller

Fænomenet kaldes også pludselig, uforklarlig spædbarnsdød, idet spædbørn i alderen én måned til et halvt år pludselig kan findes døde i sengen eller barnevognen uden forudgående sygdom og uden forklaring.
Antallet af vuggedødsfald er heldigvis faldet markant gennem de seneste ti år, fordi vi nu ved, at det forebygger at lægge spædbørn på ryggen, når de sover. Man ved, at vuggedød har med for megen varme at gøre. Ved at lade spædbarnet sove på ryggen i et ikke for varmt rum kan barnet afgive sin varme fra ansigtet.
I familier, hvor der bliver røget, er risikoen for vuggedød øget. Sundhedsstyrelsens råder til: - At lade spædbarnet sove på ryggen - At undgå rygning under graviditeten og, når barnet er født, i samme rum som barnet - At undgå overophedning af barnet. Soverummet skal være køligt. Følges disse råd, nedsættes risikoen for vuggedød betydeligt.
Vågne spædbørn skal dog skifte stilling tit, så de ikke får fladt baghoved eller skæv nakke af at ligge for meget på ryggen. De bør ligge på maven og "træne" rygmuskler og hovedbalance. (Se også "liggestilling").
Når barnet selv kan vende sig, er det også stort nok til at sove i hvilken stilling, det har lyst til.

Læs også:
Allergi
Skarlagensfeber

Læs også