https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/2014/oktober/eksem612.jpg
Sundhed

Vinter er højsæson for børneeksem

27. november 2014
af Redaktionen
20 procent af alle børn i Danmark lider af atopisk eksem, også kaldet børneeksem. Her får du nogle gode råd til, hvordan du lindrer børneeksemen, som især bryder frem om vinteren.

Børneeksem - det skal du gøre!

- Konsultér altid en læge for at få råd til den rette behandlingsform

- Tjek hver dag områderne omkring knæ og albuer, som kan være meget tørre og evt. røde. Smør evt. tørre og røde områder ind i fugtgivende creme, som lindrer kløe. Cremerne fås på apoteket

- Uldundertøj er godt om vinteren, men ikke godt for en eksemplaget hud. Undgå at have uld som det inderste lag, når du giver dit barn tøj på

- Selvom vand kan udtørre huden, er det vigtigt at vaske barnets hud, da eksemens lag skal vaskes af. Brug også et vaskeprodukt uden sæbe, uden parfume og med en neutral pH-værdi. Undgå at bruge grove svampe

Mange forældre forbereder sig sikkert på en vinter, hvor grædende børn og søvnløse nætter atter bliver hverdag pga. vintervejrets indflydelse på deres børns hud.

De fleste forældre er nok bekymrede over at smøre de små med hormoncreme, også kaldt steroidcreme, som ellers er en meget udbredt vane. Man bør derfor være klar over, at en behandling med en helt almindelig fugtgivende og blødgørende creme i stedet er klart at foretrække for at genoprette det såkaldte lipid-niveau og styrke hudens naturlige barrierefunktion.

Børneeksem påvirker hele familiens livskvalitet

Det forklarer Sannie Yttergren, som er Group Product Manager for La Roche-Posay. Hun har stor erfaring med meget tør og irriteret hud hos både børn og voksne:

- I vores termalske center i La Roche-Posay i Frankrig arbejder vi hvert år med behandlingen af flere end 8000 patienter fra hele verden, hvor størstedelen af dem oplever problemer med atopisk eksem. Også i Danmark ser vi vigtigheden af det i vores samarbejde med hospitaler landet over, hvor vi støtter eksemskoler, der lærer børnefamilier om vigtigheden af at anvende en fugtgivende og blødgørende creme som pleje. Vi ser tydeligt, hvordan meget tør og irriteret hud hos børnene påvirker familierne, og livskvaliteten for hele familien er stærkt påvirket grundet lange søvnløse nætter fuld af gråd fra de mindste.

Brug creme til meget tør og irriteret hud

Sannie Yttergren forklarer, at mange oplever forbedring ved at anvende en fugtgivende og nærende creme til meget tør og irriteret hud, og foreslår eksempelvis Lipikar Balm AP+, som er en creme, der er specielt tilpasset meget tør og irriteret hud.

- Den reducerer forekomsten af udbrud, beroliger huden og hjælper huden til at genfinde fornemmelsen af velbehag. En vedholdende indsats med de rigtige fugtgivende cremer kan gøre en stor forskel hos de familier, der har store udfordringer med den meget tørre og irriterede hud hos de mindste, siger hun.

Inddrag dit barn i den daglige indsmøring

Det kan være en anstrengende kunst at smøre sit barn ind hver dag. Sannie Yttergren råder derfor forældre til, at man inddrager barnet i den daglige rutine og taler med det om, hvorfor det er vigtigt.

Der findes forskellige metoder til dette. På www.laroche-posay.dk findes der for eksempel et værktøj, som hjælper dit barn med at vise jer som forældre, hvor det klør, og på den måde kan du og dit barn få en dialog omkring eksemen og indsmøringen.

Få flere råd og del erfaring med andre børneeksemramte familier

Sannie Yttergren gør opmærksom på, at La Roche-Posay, der står bag Lipikar-produkterne, har taget initiativ til projektet '100 familier', hvor 100 danske familier med børn med børneeksem støttes med et års forbrug af Lipikar produkter.

Har du og din familie lyst til at deltage, er tilmeldingen åben indtil december. Tilmeldingen foretages her.

Forældre til børn med børneeksem har ofte mange spørgsmål omkring deres børns eksem, og det ikke altid nemt at finde svar. På La Roche-Posays hjemmeside er der således skabt en platform, hvor forældrene kan dele erfaringer, finde den nyeste viden inden for området, og hvor eksperter og dermatologer giver svar på deres spørgsmål.

Læs også