Annonce
Sundhed
1. december 2025

Vil du holde dig rask eller komme dig hurtigere efter en forkølelse? Disse tre fødevarer kan gøre en forskel

Er du allerede forkølet eller vil du forebygge at blive det? Så bør du have disse tre ingredienser i dit køkken.
Af: Beth-Kajsa Elveos
Lene Hansson. Gulerodssuppe. SLANK.

Gulerodssuppe.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Mange steder har kulden vist sit første glimt og dermed markeret, at efteråret er overgået til vinter. Det betyder også, at vi nu er trådt ind i forkølelses- og influenzasæsonen.

Når man først er ramt af sygdom, er det vigtigt at få nok næring. Mange tror, at der findes bestemte fødevarer og retter, som får én til at blive rask hurtigere. En varm, god suppe føles ofte lindrende, når man ikke er helt på toppen - men virker det egentlig?

Om artiklen

femina er en del af Aller Media Nordic, der er et nordisk mediehus. Derfor bringer femina.dk artikler i samarbejde med vores søstermedier KK i Norge og Femina i Sverige. Denne artikel blev første gang udgivet på KK.no. Artiklen er oversat og redigeret.

Suppe kan hjælpe

Forskning.no har kigget nærmere på, om suppe kan hjælpe med at blive rask. De har fundet en undersøgelse, der viste, at personer, der spiste suppe, blev raske to og en halv dag hurtigere end dem, der ikke spiste suppe. Tre andre studier viste, at suppespisere havde mindre tilstoppet næse, mindre ondt i halsen og mindre træthed.

Eksperten, som Forskning.no har talt med, påpeger, at grundlaget er for tyndt til at konkludere noget sikkert. Men han fremhæver samtidig, at suppe uanset alt er sundt - især hvis den indeholder tre nøgleingredienser: porre, gulerod og rodfrugter.

Annonce

- Immunforsvaret, som skal håndtere forkølelsen, har brug for glukose, altså sukker. Og der er masser af glukose i grøntsagssuppe. Det giver energi og er god næring for immunforsvaret, så det arbejder bedre, siger Bjørn Steen Skålhegg, professor i molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo.

KK har tidligere skrevet om rodfrugter og deres sundhedsmæssige fordele – blandt andet kålrabi, også kaldet Nordens appelsin – samt om den norske grøntsag, der kan erstatte pommes frites.

Annonce

Læs mere om:

Annonce

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.