Trøske
Hvis dit barn får hvidlige, mælkelignende belægninger i munden, har det næsten helt sikkert trøske. Under belægningerne er mundens slimhinde hudløs og øm, og hvis der er meget trøske, kan barnet føle smerte, når det sutter.
Trøske stammer fra en svamp, der hedder candida albicans, og den er i sig selv ufarlig hos voksne mennesker med et normalt immunforsvar. Faktisk har de fleste af os candida i kroppen, og det er som regel os, der smitter spædbarnet med den.
Hvis barnet har meget trøske, kan det dels få problemer med at spise, men kan også få hudproblemer omkring endetarmen og på numsen. Svampen fortsætter nemlig gennem spiserøret og ned i barnets tarmsystem.
Et barn med trøske skal skiftes tit. På den måde kan man forebygge, at barnet får svamp i enden, for det er ubehageligt og svært at komme af med.
Hvis du opdager trøske i munden på dit barn, kan du ofte nå at nedkæmpe infektionen selv, før den udarter sig. Begynd med at lave en skål eller kop med kamillete, som du lader køle af med låg over. Når teen er tilstrækkelig afkølet, vasker du dine hænder godt og tager et stykke bomuldsvat. Dyp vattet i teen, vrid det og gnub trøsken med vattet. Dyp endelig ikke samme stykke vat i teen igen, men tag en ny tot. Så sætter du teen i køleskabet og gentager behandlingen næste gang, du skifter barnet. I stedet for kamillete kan du bruge danskvand, her er det brusen, der virker.
Hvis trøsken ikke bliver mindre i løbet af et døgns tid, kan du købe trøskesaft på apoteket. Du pensler med saften på samme måde, som beskrevet med kamilleteen. Spørg evt. sundhedsplejersken om råd. Hjælper din behandling ikke, må du gå til læge med barnet, som måske skal have medicin.
Trøske er smitsom, og du kan vedligeholde infektionen, hvis du ikke holder høj hygiene med sutter etc.
Læs også:
Trøst
Bad