https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/sagarqprim.jpg
Træning og kost

Yes, jeg skal skilles!

10. juni 2014
af Lonnie Kjer
Foto: PR
… eller skal jeg? Dét hedder bogen af Sagar Constantin Bohnstedt. Og det er langt fra en letbenet brugshåndbog, der lige guider dig igennem en svær tid. Tvært i mod. Måske er det den, der får dit parforhold på benene igen?

Man orker næsten ikke læse flere 'sådan får du gnisten tilbage i dit parforhold'-opskrifter. Lige så lidt som man magter at høre om de lette, lykkelige skilsmisser, der bare lige skal klares, og så er livet godt igen.

Sagar Constantin Bohnstedt

Er forfatter, foredragsholder og underviser

Afholder kurser i personlig udvikling og Neo Feng Shui

Du kender hende fra programmet 'Ryd op i dit liv'

Hun er forfatter til bestsellerbogen 'Neo Feng Shui' samt flere romaner

Læs mere om forfatteren her
www.sagarscircle.dk

Skilsmisse, Sagar og stof til tanker

Så derfor bliver man - undertegnede, i hvert fald - glad, opløftet og tænksom af forfatterens Sagar Constantin Bohnstedts fine bud på noget, der minder om en god kombination af en slags selvbiografi og en bunke af virkelig gode råd og tanker, hun selv har gjort sig.

Det er stof til eftertanke - uanset om du er på vej ud af dit parforhold eller faktisk gerne vil finde ind i det igen.

Skilt … igen-igen

Og forfatteren selv ved da, hvad hun taler om. Hun er skilsmissebarn, blevet skilt fra faren til sin søn og - igen - blevet skilt fra en kvinde med hvem, hun også har et barn. "Den gode, den onde og den grusomme", som hun selv kalder de tre skilsmisser.

Og dét med 'den grusomme' kan de fleste af os nok forestille os. Alene tanken om at skulle gennemgå en skilsmisse kan være ubærlig. SÅ var man pludselig den, der blev skilt. Hvor forfærdeligt. Og faktisk var det den slags bemærkninger fra omgivelserne, der fik Sagar i sving med bogen.

"Folk synes, det var så trist og så ærgerligt, at jeg skulle skilles, men i virkeligheden havde jeg det sådan, at det var det bedste, der var sket i mit liv," fortæller forfatteren, foredragsholderen og underviseren til Q.dk.

Skilt … og lykkelig(ere)

Og ER man nået dertil, hvor skilsmisse faktisk er den eneste rigtige udvej, er der tilsyneladende - og i følge forfatteren - masser at hente på 'den anden side'.

"For mit vedkommende betød det, at jeg fik min livsglæde tilbage. Jeg følte mig lettere og meget gladere. Og jeg synes, vi skal leve det absolut bedst liv, vi kan komme i nærheden af, men når alle alarmklokker ringer, og kompromiserne bliver for mange, er det tid til at komme videre."


Yes, jeg skal skilles … måske!

Måske, altså. For 'Yes, jeg skal skilles - eller skal jeg?' kan måske nok få nogen til at rykke på de følelser, der længe har fortalt dem, at yes, de skal faktisk skilles. Men den kan også det modsatte. Den kan nemlig stille de spørgsmål, du ikke lige får stillet dig selv. Og måske kan den også ændre på svarerne. Den er i hvert fald ikke en entydig opskrift på, hvordan vi går hverken den ene eller den anden vej.

Kompromiser og kærlighed

Men du kan godt sætte lidt tid af til både bogen og de overvejelser, den sparker i gang.
For hvem var du egentlig, før du blev gift? Før drømme og mål blev delvist - og måske helt - erstattet af tosomhed, pligter, moderrollen, ansvar … og kompromiser til morgenmad?

Er du vokset fra de ting, du drømte om, eller blev du bare nødt til at gemme det af vejen i kernefamiliens navn og i medgang og modgang?

"Jeg tror på, jeg kan bruge mine egne erfaringer konstruktivt til at hjælpe andre med at forstå, hvad det er for nogle mekanismer, der styrer os. Hvilke mønstre gentager vi måske, hvorfor bliver vi ikke og - måske, især - hvorfor går vi ikke, og hvornår er det faktisk tid til at forlade den synkende skude?," spørger hun … og svarer selv.

Gå … for børnenes skyld?

For dét giver alarmsignalerne i bogen et fingerpeg og lidt til om. Og måske genkender du dem? Skænderierne. Hensynsbetændelsen. Lidenskaben, der forsvandt. Leverpostej på mere end bare rugbrødsmadderne. Og alt muligt andet. Fuldstændig som du kender grundene til at blive. Børnene, f.eks.

"Jeg tror jo på, at børn fornemmer alt. Jeg mener ikke, vi skal vise vores børn, at vi skal blive sammen for en enhver pris. Vi skal vise dem to glade forældre. Muligvis hver for sig."

Skilsmisse og det gode liv

Og - ikke bare muligvis - men stensikkert under lidt andre former, end livet var før. For hvad med økonomien, huset, transporten, institutionen, vennerne … mageligheden?

"Livet behøver ikke blive dårligere efter en skilsmisse. Forandring behøver ikke være det værste. Du får aldrig det, du havde før, men du får noget andet. Og jeg tror, der er mange, der ville være bedre tjent med at bryde ud af deres forhold. Der er mange, der holder hinanden fast - og nede, og så mister vi os selv … dét er ikke godt nok."

Skilt - eller på sporet igen

Og så er der dem, det lykkes for - og med. Der har troen intakt eller med gode råd og rettesnore kan finde tilbage på sporet igen. Som vi andre måske også kan … ved at se på de psykologiske udfordringer, vi alle sammen oplever, når kabalen i parforholdet skal gå op.
Hvem har mest slik i skålen, hvorfor forstår han/hun mig ikke, og findes der råd og øvelser, der kan hjælpe os i nogen som helst retning i kærligheden navn?

Yes, jeg bliver … måske!

Ja, det gør der. I 'Yes, jeg skal skilles - eller skal jeg?' Og så er det sådan set ligegyldigt, om du vil i med næb og kløer eller vil videre i et nyt liv. For 'Yes, jeg skal skilles - eller skal jeg?' giver dig lige en - måske? - tiltrængt mulighed for at se på dig selv og dit forhold med nye, velpudsede briller.
"Jeg tror selv på kærligheden hver gang. Jeg har ikke formlen på det perfekte parforhold, men jeg er blevet en hel del klogere, og min erfaring gør, at der er større chance for, at det virker for mig denne gang," fortæller Sagar.

"Men det må ikke være dovenskab, magelighed og alt for mange kompromiser, der forhindrer os i at gå fra noget, der ikke virker. Så mister vi os selv, og det er det værste, der kan ske ..."

Få fingrene i 'Yes, jeg skal skilles - eller skal jeg?' HER!

Coach dig selv og forebyg stress

Køb online hjemmekurset i

SHOPPEN

Læs også