Vi går på kur selv om vi ikke taber os
foto: all over press
"Atkinskuren" "Nupokuren" eller "Suppekuren" er nogle af de slankekure, vi kan læse om skulle give et hurtigt vægttab, og som mange af os tyr til for at få bugt med for mange kilo på sidebene.
Ifølge en ny FDB Analyse med titlen " Vi vejer fem kilo for meget" har mere end hver tredje kvinde og hvert femte mand været på kur inden for de seneste to år. Blandt andet indebar det for mange, at de nogle gange havde sprunget et måltid over. Det samme billede tegnede sig, da FDB lavede en lignende analyse i 2009.
Vælger nemme løsninger
Interessen for slankekure kommer af, at vi tror, at der er nemme veje til et varigt vægttab, forklarer chefdiætist Lisa Bolting fra SlankeDoktor.dk.
- De fleste tror, at der er en nem løsning om hjørnet, og derfor fortsætter vi med at gå på kur. Men der er ingen nemme løsninger, når det kommer til vægttab, siger Lisa Bolting til alive.dk.
At en kur sjældent virker, har de fleste også erfaret. Ifølge undersøgelsen synes størstedelen, at det der virker bedst for dem, når de skal tabe sig, er, at spise mindre til de faste måltider. Derefter kommer at spise mindre fedt og sukker og derefter at droppe alkoholen. Færrest mener, at det at følge en kur, virker bedst for dem.
Tager nemt på igen
Årsagen til at en kur ikke virker er, at man efter en kur nemt tager de tabte kilo på igen, forklarer Lisa Bolting.
- Slankekure byder jo - som ordet også indikerer - på en kur, hvor man ikke følger det, man plejer, og da det er en kur, er der stor risiko for at falde tilbage på de gamle vaner, og dermed vægtøgning. F.eks. at springe måltider over, som flere fortæller de gør, kan man ikke i længden, siger hun.
Ændre så lidt som muligt
Man skal i stedet ændre så lidt som muligt, mener hun.
- Et holdbart vægttab bygger på, at der som udgangspunkt skal ændres så lidt som muligt, i den hverdag man har. Altså skal der ses på de nuværende kost- og motionsvaner, og disse skal rettes så sammensætning og mængder giver det ønskede vægttab. Disse vaner må ikke være en kur, da de skal følges resten af livet, siger Lisa Bolting.
1.052 respondenter deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i januar 2011. Respondenterne er vægtet på alder, køn og geografi, og undersøgelsen kan betragtes som repræsentativ for den danske befolkning i aldersgruppen 15-74 år.
Læs om, hvordan du kan få et varigt vægttab med Slankedoktor.dk.
Læs også Light sodavand gør dig ikke fed