
Vanilje - derfor skal du spise det

Foto: Columbus Leth
DERFOR SKAL DU SPISE VANILJE
Vanilje stammer fra en plante i slĂŠgt med orkidĂ©, og smagen er vitterlig kompleks â og forfĂžrende. SĂžd, blomsteragtig, men ogsĂ„ lidt a la smĂžr og nĂždder. Smagen stammer fra det utal af aromatiske stoffer, blandt andet fenoler, alkoholer og kulhydrater samt vanillin og vanillinsyre i vaniljefrĂžene, som samtidig gĂžr krydderiet supersundt. LĂŠnge fĂžr julen blev opfundet pĂ„ vores breddegrader, har vanilje vĂŠret et effektivt (og kostbart) naturlĂŠgemiddel i Sydamerika og Asien. Det sidste skyldes ifĂžlge forskning, at duftkompleksiteten beroliger os og dĂŠmper angst.
Vanillin har desuden antiinflammatoriske, kolesteroldĂŠmpende og fordĂžjelsesfremmende egenskaber, og det modvirker Ă„reforkalkning og blodpropper. Det hĂžje antioxidantniveau fremmer heling â cellerne restituerer hurtigere, hvis man spiser vanilje eller drikker kogt vand med vanilje i. Eftersom det er kemien i vanilje, der gĂžr den sĂ„ sund, gĂŠlder alle sundhedsfordelene kun ĂŠgte vanilje som Vanilla planifolia fra Fransk Polynesien og Vanilla tahitensis fra Madagaskar. De to indeholder flere tunge isotoper end syntetisk fremstillede produkter, viser analyser fra DTU. Men den enkleste mĂ„de at kende forskel pĂ„ ĂŠgte og uĂŠgte vanilje pĂ„, uden hjĂŠlp af mikroskop, er pĂ„ prisen: Ăgte vanilje koster kassen. Til gengĂŠld vil din lever takke dig. Leveren er nemlig et af de organer, der har glĂŠde af den ĂŠgte vare, og hvis man drikker meget alkohol, hjĂŠlper bl.a. vanillin leveren med at regenerere.
Et sidste plus: Vanilje Ăžger blodgennemstrĂžmningen i hud og hovedbund, sĂ„ man forebygger ogsĂ„ hĂ„rtab. LĂS OGSĂ : NĂždder er en skĂžn og sund snack. LĂŠs her, hvorfor du skal spise dem Kilde: Livestrong.com, Onegreenplanet.org m.fl.