https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/ungsygprim.jpg
Træning og kost

Unge kræftpatienter får bedre fysiske rammer

22. juni 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Hvert år rammes omkring ca. 1.500 unge af kræft. De er mellem 15 og 39 år og havner som regel på afdelinger, hvor de øvrige patienter er meget ældre. Sådan bliver det ikke ved med at være. Kræftens Bekæmpelse bruger nemlig fem millioner på at forbedre forholdene for unge kræftramte.

De gør det i Aarhus. På Aarhus Universitetshospital findes nemlig Danmarks eneste hospitalsafdeling for unge kræftpatienter. Her findes Afsnit D1 - Danmarks eneste hospitalsafdeling for unge kræftpatienter. Med stuer og opholdsrum indrettet i samarbejde med dem, det hele drejer sig om - patienterne! Derfor tager de fysiske rammer naturligvis udgangspunkt i de unges behov, så der f.eks. er plads til venner og kærester og noget, der minder bare lidt om et almindeligt ungdomsliv.

Det ungevenlige hospital

Dét er de inspireret af på Rigshospitalet, der vil etablere 'Det ungevenlige hospital.'. Derfor har der i denne weekend været 'Hackaton' på Riget, hvor patienter, sundhedspersonale og 30 unge topmotiverede design- og arkitektstuderende idéudvikler og sparrer og slutter med at præsentere deres projekter - hvor et enkelt bliver valgt og præmieret. Målet er at skabe ungevenlige fysiske rammer med sengestuer til i alt ni unge/unge voksne og et fælles Ungerum. Et projekt, som Kræftens Bekæmpelse betaler 800.000 kr. til.

"Jeg er sikker på, at samarbejdet mellem de studerende og patienterne ender op med at give langt bedre idéer, end der ellers ville være kommet. Jeg er i hvert fald meget spændt," siger afdelingslæge Kirsten Boisen fra Ungdomsmedicinsk Videncenter på Rigshospitalet.

Knæk Cancer penge til flere hospitaler

Men det er ikke kun 'Riget', der smider idéer på bordet. På Aalborg Universitetshospital skal der f.eks. opføres en stor altan ud for den afdeling, som behandler børn og unge op til 24 år samt en udendørs aktivitetsplads, hvor man kan være fysisk aktiv og være sammen socialt. Kræftens Bekæmpelse betaler 650.000 kr. til projektet.

På Herlev Hospital skal der etableres en tre-sengs ungestue på Hæmatologisk Afdeling samt et opholdsområde, der er indrettet til unge. På Kræftafdelingen indrettes to ungestuer og et opholdsområde for unge. Kræftens Bekæmpelse betaler 225.000 kr. til projektet.

På Odense Universitetshospital skal der indrettes tre to-sengsstuer med store tv-skærme, online-streamingsfaciliteter og legetøj beregnet til små børn med en ung kræftsyg forælder.

Senere på året bliver det besluttet, hvordan de resterende penge kan gavne unge kræftpatienter.


Læs meget mere på www.cancer.dk

Læs også