https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/september/2012-26-operation-p.jpg
Træning og kost

Undgå ar efter gynækologisk operation

3. september 2012
af Aleris-Hamlet
Ny kikkertbaseret operationsform giver kvinder mulighed for at få fjernet cyster, æggestokke og livmoder gennem hul i navlen.

I disse år er der et stort fokus på at gøre operationer så skånsomme som muligt for patienterne. Hvor mange kvinder tidligere fik store, synlige ar på maven efter fjernelse af fx cyster og livmodere, anvender man nu i stigende grad kikkertkirurgi, hvor der opereres gennem 2-4 små "kikkerthuller" i maven.

Til trods for denne udvikling viser nyeste statistik fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), at 46 % af alle livmoderfjernelser i Danmark stadig foretages som en åben operation med et stort ar til følge. Sådanne ar kan nu ofte undgås med ved brug af kikkertteknikken "LESS", som gør det muligt at udføre gynækologiske operationer via kun ét lille hul i navlen. Metoden kan bl.a. benyttes til fjernelse af cyster, æggestokke, æggeledere og livmodere.


Snyd dig smuk med produkter fra Qshoppen - fri fragt over 500kr

Gynækologisk operation uden ar og smerter

Aleris-Hamlet

Aleris-Hamlet Hospitaler er Danmarks største og eneste landsdækkende privathospital med afdelinger i Esbjerg, Herning, Søborg, Aalborg og Aarhus samt på Frederiksberg. Virksomheden dækker mere end 40 specialer. www.hamlet.dk

Ved hjælp af den nye teknik, som inden for det gynækologiske speciale er introduceret i Danmark af speciallægerne Olav Istre og Henrik Springborg fra Aleris-Hamlet Hospitaler, kan patienterne nu blive opereret på en time og ofte udskrives samme dag med et næsten usynligt ar.

- Inden for højst tre uger kan kvinden være tilbage på arbejde igen. Smerterne er minimale, komplikationer er få, og bikinien kan sagtens findes frem, når det bliver sommer, udtaler dr. med., professor Olav Istre, der er chef for Aleris-Hamlets gynækologiske klinik.

Læs også : Mysteriet om dit underliv

LESS-metode

Ved operation med LESS-metoden indsættes en specialudviklet "port" med en diameter på kun 2 centimeter efter et lille snit i navlen. Ved hjælp af porten kan man indføre 3 til 4 specialudviklede instrumenter og i løbet af en time foretage en gynækologisk operation, der normalt ville være langt mere omfattende.

- Jeg blev opereret kl. 13. 48 minutter efter var jeg tilbage på stuen, og kl. 18.00 var jeg på vej hjem, siger Susanne Teglers, der med LESS netop har fået fjernet højre æggeleder pga. en cyste. Tidligere har hun fået fjernet højre æggestok ved en åben operation, hvor hun var indlagt i 3 dage og sygemeldt i 4 uger med mange smerter. - Jeg kan kun være tilfreds med LESS, for jeg har aldrig haft det så godt som nu og oplevede stort set ikke smerter eller ubehag efter operationen. Allerede ugen efter kunne jeg gå på arbejde igen.

Fjernelse af livmoder med LESS-metode

Grete Olsker Hansen har med LESS-metoden fået fjernet livmoderen grundet to muskelknuder. Også hun er yderst tilfreds.

- Den ene af knuderne havde forgrenet sig ind i selve livmoderen, hvilket forårsagede kraftige blødninger og var alvorligt socialt handicappende. Jeg var ikke tryg ved at begive mig uden for en dør, medmindre der var et toilet i nærheden, hvor jeg kunne komme til at skifte. Som kvinde vægter man højt, at operationsar er så usynlige som muligt. Mit er 1,5 centimeter og sidder i navlen, hvor man overhovedet ikke kan se det.

Jeg kan kun anbefale metoden til andre kvinder. Der er næsten ingen men, og man er hurtigt på benene igen. Jeg blev opereret ambulant og udskrevet 6 timer senere, og få uger efter var jeg igen i fuld gang med både arbejde og motion.

Læs også : Er mit underliv for slapt?

Minimal invasiv gynækologi metoder i USA

Olav Istre har de seneste tre år arbejdet med minimal invasiv gynækologi, herunder også LESS-metoden, på Harvard Medical School i Boston. Han fortæller, at 80 % af alle gynækologiske operationer på de fremmeste centre i USA i dag udføres med kikkert, herunder med LESS-metoden, og sådan bør det efter hans mening også blive i Danmark.

- Ifølge Sundhedsstyrelsen foretages der årligt mere end 85.000 gynækologiske operationer. Det svarer til, at en ud af 32 danske kvinder hvert år får foretaget en sådan. Hovedparten af dem kan nu få mulighed for en hurtigere og mindre smertefuld behandlingsform end hidtil.

Olav Istre forventer, at LESS-metoden i løbet af kort tid bliver et reelt alternativ ved alle former for gynækologiske operationer i det danske sundhedssystem. - Når metoden er så populær i USA, kan den naturligvis opnå lige så stor udbredelse herhjemme, slutter han.

Læs også : Kræften tog min kvindelighed

Læs også