https://imgix.femina.dk/media/1087fdb2eb54490da0563e049e118302.jpg
Træning og kost

Underlivssygdommen der kan snyde lægen

5. december 2011
af Isabella Hindkjær Hindkjær, NewsDesk Aller Media
Foto: All Over Press
Hver femte rammes, men mange bliver fejlagtigt behandlet for svamp. Har du symptomerne?

Rådden lugt, udflåd og kløen 'dernede' kan føles både ubehageligt og pinligt - og endnu værre, hvis man ikke aner, hvad det skyldes. Det er tilfældet for mange kvinder, der lider af underlivsforstyrrelsen bakteriel vaginose uden at være klar over det.

For selvom tilstanden er så normal, at 20-25 procent af alle danske kvinder får den i løbet af deres liv, er det langt de færreste, der ved, hvad der har ramt dem. Samtidig er forskerne ikke klar over, hvad bakteriel vaginose kommer af, forklarer Jørgen Skov Jensen, der er overlæge ved Statens Serum Instituts afsnit for seksuelt overførbare bakterielle infektioner.

- Vi kender ikke årsagen til, at tilstanden opstår, men vi ved, at lugtgenerne typisk forværres i forbindelse med menstruation og samleje. Samtidig er der tale om en lidt forsømt tilstand.

Det kan skyldes, at det ofte ikke er noget, man har lyst til at tale om, fordi det har karakter af noget ulækkert og tabubelagt, og derfor er mange kvinder heller ikke klar over, hvad de lider af, og at der kan gøres noget ved det, siger Jørgen Skov Jensen.

Klitorisvibrator - 735 kr.

Læger tror det er svamp
Men selvom du begiver dig til lægen, er det langt fra sikkert, at du får den rigtige diagnose. Ifølge Jørgens Skov Jensen bliver mange tilfælde af bakteriel vaginose undersøgt som klamydia. Når du er frikendt for kønssygdommen, bliver tilstanden ofte forvekslet med en svampeinfektion i skeden.

- Mange gynækologer fortæller, at de har patienter, som har fået udskrevet adskillige svampekure, selvom de ikke lider af svamp. Det er uhensigtsmæssigt, dels fordi svampebehandlingen ikke hjælper, men også på grund af de unødige omkostninger patienten har i forbindelse med behandlingen, siger Jørgen Skov Jensen.

For at opdage bakteriel vaginose skal lægen foretage en mikroskopi, og det eneste middel, der kan hjælpe dig af med symptomerne, er en antibiotikakur, enten ved lokalbehandling eller i tabletform. Bakteriel vaginose er nemlig sjældent bare noget, der forsvinder igen.

- Tilstanden går ikke nødvendigvis væk af sig selv. Nogle døjer med bakteriel vaginose i årevis, hvor det skiftevis bliver bedre og værre, da risikoen for tilbagefald er forholdsvis høj. Hos rigtig mange vil det derfor bare blive en tilstand, som de vænner sig til at gå rundt med, fordi de ikke har kendskab til den, siger Jørgen Skov Jensen.

Lille risiko for gravide
Selvom bakteriel vaginose kan være svært at få bugt med, skal du dog ikke være bekymret for alvorlige bivirkninger som ved andre underlivssygdomme. Kun gravide, der bliver ramt af tilstanden, har grund til at skærpe opmærksomheden.

- Tilstanden er, udover de irriterende gener, relativt harmløs. Er man ramt, har man kun lidt større risiko for underlivsbetændelse. Samtidig skal man som gravid være opmærksom på, at der er en let øget risiko for for tidlig fødsel, især hvis man før har født for tidligt, siger Jørgen Skov Jensen.

FAKTA

I modsætning til skedesvamp er bakteriel vaginose ikke en infektion, men en forstyrrelse af den normale flora i skeden, hvor de gavnlige mælkesyrebakterier forsvinder og erstattes af andre bakterier. Det betyder, at miljøet i skeden bliver mindre surt, hvilket giver en dårlig lugt. Samtidig gør bakterierne skedeslimhinden tyndtflydende, og man får derfor mere udflåd.

Symptomerne på bakteriel vaginose er:
- Øget mængde tyndtflydende udflåd fra skeden
- Ildelugt - minder om lugten af rådden fisk
- Irritation omkring skamlæberne, kløe og hudløshed som følge af vedvarende fugt i området omkring skeden

Bakteriel vaginose er ifølge overlægen svær at kategorisere, for det er hverken en kønssygdom eller en infektion. Forstyrrelsen kommer ikke nødvendigvis, fordi du har været dårlig til at beskytte dig under samleje, men forskningen tyder alligevel på, at risikoen for at få tilstanden stiger, hvis du har haft mange skiftende partnere.

- Vi kan se, at der er en vis sammenhæng med seksuel aktivitet, og jo flere forskellige partnere, jo større risiko er der for at få bakteriel vaginose. Men der er ikke tale om en egentlig kønssygdom, og der er altså ikke belæg for at behandle partneren, da tilstanden kun rammer kvinder.

Gå efter lugten
Symptomerne på bakteriel vaginose afviger lidt fra person til person. Nogle kvinder vil eksempelvis have mere udflåd end andre, og fordi tilstanden minder så meget om andre underlivsforstyrrelser, er det bedste råd stadig at opsøge din læge, når du er i tvivl.

Ifølge Jørgen Skov Jensen er det dog et godt pejlemærke, hvis dit udflåd begynder at lugte grimt. Stik modsat af hvad mange tror, lugter skedesvamp nemlig ikke. Har du oveni købet gennemgået en svampekur uden virkning, bør alarmklokkerne ringe.

- Skedesvamp er sjældent forbundet med den fiskeagtige lugt. Selvfølgelig kan man i enkelte tilfælde have skedesvamp og bakteriel vaginose på én gang, men døjer du med skedesvamp-lignende symptomer, der samtidig afgiver dårlig lugt, så bør du være opmærksom på, at det kan være bakteriel vaginose, siger han.

Læs også:
Hvor godt kender du din orgasme?

Klik her: Test dig selv - "Hvilke type sexlegetøj skal du bruge?"

Læs også: Sådan forfører du din mand

Vind Joan Ørtings nye bog "Vær åben"

Læs også