cykel
Træning og kost

Tramp dig i form

28. juni 2016
af Af Kristina Rosenberg
Foto: Panthermedia
Cykling er en skøn og smart måde at komme i form – eller holde formen på. Her får du tips, der kan hjælpe dig til at komme i gang – og få god effekt af træningen.

Sommeren er en perfekt tid til at komme i gang med cykeltræningen og komme i form. Lad bilen stå, og lad cyklen være dit transportmiddel, så slår du både et slag for en sundere krop og et sundere miljø, mener motionsekspert Katarina Woxnerud.

Hvorfor er cykling effektivt til at komme i form?

– Fordi det er så nemt at få passet ind i hverdagen. De fleste af os kæmper jo med tidsmangel. Men hvis du bare er lidt smart, kan du nemt forvandle den rolige transportform til effektiv træning. Desuden er cykling skånsomt. Alle kan cykle. Hvis du er overvægtig eller meget utrænet, kan cykling være den perfekte motionsform. Du får pulsen op, samtidig med at du slipper for hårde stød og hård belastning på knæ og led, som ved for eksempel jogging.

Hvor effektiv er cykeltræning?

– Grundlæggende er al bevægelse godt, også selv om du bare tager cyklen en kilometer til og fra arbejde eller supermarkedet i mageligt tempo. Det er jo bedre end at tage bilen. Men det er stadig »hverdagsmotion«. Vil du træne for at blive stærkere og få en bedre kondition, er du nødt til at fortsætte i 20 minutter i et højere tempo. Sørg for, at pulsen kommer op, og du bliver forpustet. Det skal føles anstrengende.

Hvor godt er cykling for konditionen og fedtforbrændingen sammenlignet med raske gåture?

Alt handler om intensiteten. Har du den samme træthedsfølelse som ved en gåtur – så giver det lige god kondition. Hvis du derimod bare er ude og hygge-cykle, så forbedres konditionen ikke nævneværdigt. I forhold til fedtforbrænding er al bevægelse godt, men jo mere intensivt, jo bedre.

Hvordan kan man forandre sin almindelige transportcykling til effektiv træning?

– Tager du cyklen til og fra arbejde, så læg en ekstra runde til på hjemvejen, og sæt tempoet i vejret. Et kvarters cykling fem dage om ugen er nok i starten. Led efter gode stejle bakker og tramp godt igennem. Du bliver garanteret mere forpustet på bakkerne – men gør det alligevel. Bruger du ikke cyklen normalt i din hverdag, så sørg for at komme ud mindst tre gange om ugen i mindst 30 minutter.

https://imgix.femina.dk/sund-banner_0.jpg

Læs også