https://imgix.femina.dk/media/f262abab31e14116b052e707afaab03a.jpg
Træning og kost

Træner du på det rigtige tidspunkt?

23. juni 2011
af Mia Qvist Scheelsbeck
Foto: All Over Press
En fitnessekspert vurderer her, om det er bedst at træne morgen eller aften. Svaret er tvetydigt

Nogen kan bedst lide at løbe om morgenen, mens andre foretrækker at vente, til børnene er lagt i seng om aftenen. Begge dele har fordele og ulemper, siger Marina Aagaard, der har en master i fitness og træning, til Alive.dk.

- Det kan være en fordel at gøre det om morgenen, for så er det ligesom afviklet. Det kan give en rytme i hverdagen og gøre, man er klar og frisk til dagens udfordringer, siger Marina Aagaard.

Til gengæld har kroppen en lavere temperatur om morgenen, og det kan have betydning for risikoen for skader på muskler og led. Man har også mere væske i diskusskiverne i ryggen om morgenen - som bl.a. betyder, vi er højere om morgenen end om aftenen - og det kan også udgøre en risiko for skader.

Derfor skal man helst ikke lave øvelser, der involverer stor fleksion af rygsøjlen om morgenen - f.eks. styrketræning. Risikoen er ikke til stede, når skiverne er mere pressede sammen senere på dagen.

Træn inden kl. 18
Ifølge Marina Aagaard er en af fordelene ved at træne om eftermiddagen til gengæld, at kroppen er mere klar til det.

- Vores kropstemperatur er højere, og det er især vigtigt i forhold til vægtløftning. Man skal dog ikke træne for sent, gerne inden kl. 17-18, siger Marina Aagaard, der godt ved, det ikke er realistisk for alle at nå det.

Det skyldes, at kropstemperaturen gerne skal nå at falde, inden vi skal sove, og vi har en øget hormonproduktion og adrenalinniveau. Det kan for nogen give søvnproblemer.

Styrketræning sænker også blodtrykket, og det kan være en fordel for personer, der døjer med for højt blodtryk, at træne om morgenen, da det kan holde blodtrykket nede i nogle timer.

Spis lidt før og efter
Og skal man så træne før eller efter morgen- og middagsmaden? Det svar er også tvetydigt.

"Et lille måltid inden træning kan måske sætte forbrændingen i gang. Andre siger, at det kan være godt at træne på tom mave, men man skal selvfølgelig ikke være alt for sulten," forklarer Marina Aagaard.

Træner du om morgenen, så spis f.eks. lidt yoghurt med banan og rosiner før træning og så et større morgenmåltid efter træningen, lyder rådet fra træningseksperten. Hun mener i øvrigt, at det helt overordnet er bedst at træne på det tidspunkt, der passer en bedst.

"Den bedste træning er den, man får lavet. Så jeg vil helt klart anbefale, at man træner på det tidspunkt, man er bedst motiveret," siger hun.

Læs på Alive.dk om, hvorfor du egentlig ikke gider at træne

Og læs på Oestrogen.dk om, at du ikke skal træne for hårdt, hvis du gerne vil smide nogle kilo

Læs også