https://imgix.femina.dk/media/2d5ebf571a794203a6978d5956d46f91.jpg
Træning og kost

Træn maven og bliv en bedre løber

25. april 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Er ryggen og maven svag bliver man en langsommere løber

Er du en af de mange danskere, der i løbet af ugen finder løbetøjet frem, snører løbeskoene og begiver dig ud på gader og stier, hvor du tilbagelægger din vante løberute, så er du sikkert også fokuseret på hvor hurtigt og hvor langt, du egentlig løber. Og måske har du endda et ønske om at løbe længere eller forbedre din tid på den vante rute.

Og hvis du vil blive en bedre løber, så handler det ikke kun om at slide løbeskoene ned, lyder rådet fra træningsekspert Birgitte Nymann, der har udgivet en række træningsbøger- og dvd'er, ligesom hun er medejer af fitnesskæden Fresh Fitness. Der skal også styrketrænes.

- Styrketræning kan i høj grad være med til at give dig en bedre kondi. Musklerne bliver stærkere og dermed mere effektive. Så hvis man som løber undrer sig over, at man ikke kan løbe hurtigere eller længere, så vil man se hurtige resultater, hvis man begynder at styrketræne, siger hun til Alive.dk.

Maven og ryggen skal styrkes
Og det er særligt musklerne i maven og ryggen, der skal styrkes, da alle kroppens bevægelser går ud fra centrum af kroppen. Og så er løb en stor belastning for kroppen, og det kræver styrke at modstå belastningen.

- Hver gang man tager et løbeskridt, så belaster man rygsøjlen med fire til syv gange ens vægt. Den vægtbelastning skal ryggen og maven absorbere, så hvis man er utrænet, vil det gå stærkt med, at rygsøjlen ikke længere kan holdes stabil for hvert løbeskridt, og det betyder, at man kommer til at løbe langsommere. Benene vil have et bedre afsæt, hvis man har en god stabiliseret rygsøjle, og det afhænger af en stærk mave og ryg, siger hun fortsat.

Birgitte Nymann anbefaler derfor løberne, at de tilføjer en enkelt eller to forskellige styrkeøvelser til deres løbetræning.

- Hvis man kun løbetræner, så er der en klar fordel ved at lave en eller to forskellige maveøvelser, efter man har været ude og løbe. Man bliver en bedre løber af det, siger hun.

Læs også