https://imgix.femina.dk/media/3f21b46755044719bff7e2f666c915ce.jpg
Træning og kost

Top fem: Det fortryder døende, at de ikke fik gjort

2. februar 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Undersøgelse viser, hvad døende patienter fortryder, at de ikke fik gjort i deres liv.

Når ens liv bliver indhentet af døden, er det for sent at ændre det. Men selv om de fleste godt er klar over, at det er nu, hvor livet stadig pulserer i kroppen, at vi skal tage livet i vores egne hænder og lave om på det, vi ikke er tilfredse med, så er der stadig mange, der på deres dødsleje fortryder måden, de har levet deres liv.

Men hvad er det så de døende mennesker fortryder? Det har en australsk sygeplejerske undersøgt, og resultatet handler hverken om mere sex eller vilde bungee jumps, skriver The Guardian.

Bronnie Ware, der har taget sig af patienter i løbet af de sidste 12 uger af patienternes liv, har optaget samtaler, hvor de har talt om, hvad patienterne har fortrudt. Resultaterne er endt som en bog, og her fortæller Bronnie Ware, at næsten alle patienterne kom ind på nogle fælles temaer.

Her er top fem over hvad flest har fortrudt.

1: Jeg ville ønske, at jeg havde levet mit liv tro mod mig selv og ikke et liv, som andre forventede det af mig
- Dette var det flest fortrød. Når det går op for folk, at deres liv næsten er ovre, og de ser tilbage på livet, er det let for dem at se, hvor mange drømme, der ikke er blevet opfyldt. Mange af dem havde end ikke udlevet det halve af deres drømme.

2: Jeg vil ønske, at jeg ikke havde arbejdet så hårdt
- Alle mændene fortryder, at de har brugt så meget tid af deres liv på deres arbejde. De fortryder, at de er gået glip af deres børns ungdom. Kvinderne nævnte også dette, men da de var fra den ældre generation, havde mange af dem ikke været forsørgere på samme måde som mændene.

3: Jeg vil ønske, at jeg havde modet til at udtrykke mine følelser
- Mange af patienterne har undertrykt deres følelser for at komme godt ud af det med andre. Som et resultat har de stillet sig tilfreds med en middelmådig eksistens, og de er aldrig blevet den de i virkeligheden havde mulighed for at blive. Som et resultat udviklede mange sygdomme som relaterede sig til bitterhed.

4: Jeg vil ønske, at jeg havde holdt kontakten til mine venner
- Ofte vil patienterne først indse, hvor værdifulde gamle venskaber er kort tid inden deres død, og da er det svært at finde frem til de gamle venner. Mange har været så optaget af deres eget liv, at de har ladet venskaber glide ud i sandet over årene. Mange fortryder, at de ikke har givet venskaber tiden og indsatsen, som venskaberne har fortjent.

5: Jeg vil ønske, at jeg havde tilladt mig selv at være lykkeligere
- Overraskende nok er dette meget typisk. Mange indser først til allersidst, at lykke er et valg. De har i stedet siddet fast i gamle vaner og mønstre. Frygt for forandring har fået dem til at lade som, at de var tilfredse - både over for dem selv og andre.

På Femina.dk forklarer clairvoyanten Anne-Marie Østersø, hvorfor nogle afdøde mennesker ender med at gå igen.

Forfatteren Jane Aamund har flere gange i sit liv haft oplevelser med den åndelige verden. Hun har blandt andet set spøgelser. Læs mere om det på Alive.dk.

Læs også