https://imgix.femina.dk/media/39f9d19eeff74b64aeb9733753aebb45.jpg
Træning og kost

Tjek om du har Alzheimers

14. juli 2011
af Juliane Olsen
Foto: All Over press
40-årige kan også blive ramt af sygdommen. Se advarselssignalerne her

Fakta om Alzheimers

Alzheimers er en udbredt hjernesygdom kendetegnet ved demens og hjernesvind, og er den hyppigste form for alderdomsdemens.

Cirka 50.000 danskere lider af sygdommen, og kvinder rammes oftere end mænd. Sygdommen indtræffer som regel efter, at patienten har passeret de 60 år, men kan ramme personer helt nede i 30'erne.

Alzheimers sygdom er en sygdom, man normalt forbinder med ældre mennesker, men hjernesygdommen kan ramme helt ned til 40 års alderen, og den rammer ofte kvinder. Det gælder derfor om at være opmærksom på de første tegn på sygdommen.

- Der er også yngre mennesker, der får sygdommen. Så handler det ofte om, at der i familien ligger genetiske årsager til grund for, at man får sygdommen. De første tegn er, at man får sværere ved at huske navne eller navneord, koncentrere sig eller finde rundt, siger plejehjemsassistent Anne Knudsen, der er demensrådgiver og bestyrer Alzheimer foreningens demenslinje, til Alive.dk.

Det sker alt sammen meget langsomt over tid, men det kan også være symptomer på stress, så det er vigtigt at gå til egen læge for at få slået fast, om man virkelig er i fare for Alzheimers. Sygdommer kan forebygges ved, at man holder sig fysisk og mentalt aktiv og generelt lever sundt. Men selv, hvis disse faktorer er i orden, er du ikke hundrede procent sikker på at styre uden om at få demens-sygdommen, og fordi vi lever længere er der også større chance for at udvikle Alzheimers.

- Hvis man har været stresset i en del år, er det vigtigt at have øje på bivirkningerne, fordi hjernen er på overarbejde. Det er tit ikke én selv, men omgivelserne, der opdager, at der er noget galt og måske laver lidt sjovt med, at man er blevet dårlig til at huske, siger Anne Knudsen.

At få en tidlig diagnose kan gøre, at du kan forsinke virkningen af den ellers uhelbredelige sygdom.

10 advarselssignaler ved begyndende demens:

1. En svækkelse af hukommelsen som er indtrådt for nylig, og som har indflydelse på færdighederne på arbejdspladsen
Det er helt normalt en gang imellem at glemme opgaver, kollegers navne og/eller forretningsforbindelsers telefonnumre - og så huske dem senere. Mennesker med demens glemmer oftere ting og kommer ikke til at huske dem på et senere tidspunkt.

2. Besvær med at udføre ellers velkendte opgaver
Fortravlede mennesker kan til tider blive så distraherede, at de f.eks. glemmer gulerødderne på komfuret og først kommer i tanke om dem ved slutningen af måltidet. Mennesker med demens kan tilberede et måltid, og derefter glemme alt om at servere det, og at de overhovedet har tilberedt det.

3. Sprogproblemer
Alle kan undertiden have besvær med at finde de rigtige ord, men et menneske med demens kan glemme helt enkle ord og evt. erstatte dem med helt forkerte ord sådan, at sætningerne bliver helt uforståelige.

4. Desorientering i forhold til tid og sted
Det er normalt midlertidigt at glemme f.eks., hvad ugedag det er, og hvor du skal hen lige i øjeblikket. Men en person med demens kan fare vild og tabe orienteringen i egen gade uden at vide, hvor de er, eller hvordan de kommer hjem.

5. Dårlig eller nedsat dømmekraft
Folk kan til tider blive så opslugt af en aktivitet, at de f.eks. midlertidigt glemmer det barn, de passer. Mennesker med demens kan fuldstændig glemme, at de passer et barn.
De kan også klæde sig helt forkert på ved f.eks. at tage flere lag tøj på på en solrig dag eller at iklæde sig tyndt tøj om vinteren.

6. Problemer med at tænke abstrakt
At få et checkhæfte til at stemme kan virke lidt forvirrende, når opgaven er mere kompliceret end normalt. En person med demens kan fuldstændig glemme tallene og glemme, hvad de skal bruges til.

7. Forlægge ting
Alle kan forlægge en tegnebog eller nøgler. En person med demens kan finde på at lægge ting på helt upassende steder, f.eks. komme strygejernet i fryseren og armbåndsuret i sukkerskålen.

8. Forandringer i humør og adfærd
Alle kan blive kede af det og have humørsvingninger til tider. En person med demens kan udvise pludselige humørsvingninger - fra at være rolig - til at græde - til at være vred - umiddelbart uden grund.

9. Personlighedsændringer
Ændring i personligheden er ikke unormalt med alderen. Men en person med demens kan ændre sig drastisk, blive meget forvirret, mistænksom og bange.

10. Tab af initiativ
Det er normalt at blive træt af husarbejde, arbejdsaktiviteter eller sociale forpligtelser, men de fleste mennesker får initiativet igen. En person med demens kan blive meget passiv og har brug for stikord, opmuntring og særlig støtte til at komme i gang.

Hvis du genkender flere af disse symptomer hos dig selv eller hos en af dine nærmeste, anbefaler Alzheimerforeningen at tage kontakt til egen læge.

Kilde: www.alzheimer.dk/

Læs Demens: De pårørendes sygdom på oestrogen.dk

Eller Gåture kan bremse demens på soendag.dk

Læs også