Træning og kost

Tab dig med zonekost

af Ernæringsøkonom Eskil Schilling, Red. Karen Gahrn 23. juni 2009
Foto: Colourbox
Flere proteiner og færre kalorier – også kaldt zonekost- er opskriften på en holdbar slankekur

Nej. Selv om kalorieindtaget er det samme, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan du sammensætter din slankekost.

Zonekost overfor normalkostNy forskning viser, at vælger du den såkaldte zonekost med mere protein og mindre kulhydrat, taber du mere fedt, har lettere ved at holde kuren og bliver generelt sundere. Det viser en undersøgelse af 130 overvægtige, der blev delt i to grupper og sat på slankekure med samme kalorieindtag (1.700 kalorier dagligt til kvinder og 1.900 til mænd).

Sundere blodfedtværdierDen ene gruppe fulgte zonekosten, den anden de almindelige retningslinjer for sund kost. Efter et år havde personerne på zonekosten tabt 38 % mere fedt end dem på normalkosten, samtidig med at de havde meget sundere blodfedtværdier end dem på normalkosten. Der var også langt flere personer, der gennemførte hele forløbet på zonekosten, end der var på normalkosten.

Hemmeligheden er proteinerEn af hemmelighederne var, at personerne på zonekosten spiste dobbelt så meget protein, som dem på normalkost gjorde. Proteiner bidrager til at bevare muskelmassen og dermed en højere fedtforbrænding. En anden vigtig pointe er, at zonekost indeholder mere fuldkorn og væsentligt mindre stivelse end normalkost.

Fordeling af energi Zonekost:

30 % fra protein40 % fra kulhydrat30 % fra fedt

Hidtil anbefalet:15 % protein55 % kulhydratmaks. 30 % fedt

Kilde: Journal of Nutrition

Læs også:Genvej for overvægtige