https://imgix.femina.dk/media/b30eea476ec04fa0a60ffa9e9bc801a0.jpg
Træning og kost

Sundt slik findes ikke

31. juli 2011
af Julia Schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
Slikposerne er fyldt med slogans som 'ikke tilsat sukker', '30 procent mindre sukker' og 'kun naturens farver'. Men lad dig ikke snyde, advarer eksperter.

Prøv at tjekke slikhylden ud, næste gang du er i supermarkedet. Du vil formentlig blive overrasket over, at langt størstedelen af poserne er mærket med udsagn som 'naturfarver', 'uden tilsat sukker', 'uden kunstige farver', 'fibre i stedet for sukker' og lignende.

- Danskerne er blevet meget sundhedsbevidste i løbet af de seneste år. Den tendens har slikproducenterne tydeligvis fanget. De markedsfører produkterne med slogans og indpakninger, der giver indtryk af, at indholdet er sundt. Som forbrugere får vi en illusion om, at vi har valgt et sundt produkt og slipper for den dårlige samvittighed ved at spise slik, siger måltidssociolog og ekspert i markedsføring ved Professionshøjskolen Metropol Jon Fuglsang.

Læs også: Nu bruges slik som slankekur


Intet slik er "naturligt"

Han slår også ned på slikbranchens hyppige brug af ordet 'naturlig' i alle afskygninger.

-Der bliver nærmest gjort vold mod naturlighedsbegrebet. Det grænser til vildledning og er i hvert fald dårlig etik, for det meste slik har ikke ret meget med naturen at gøre, siger Jon Fulgsang, og hans kollega Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring, supplerer:

- Næsten alle poserne slår på, at der kun er tilsat naturlige farvestoffer. Men når det er sagt, så skal man jo bare lige vende posen om for at konstatere, at der stort set ikke findes en varegruppe med flere E-numre end slik. Alt slik er spækket med tilsætningsstoffer, uanset om posen indikerer, at indholdet er sundere end andet slik. Sukker, hvedemel, sirup, gelatine og godt med E-numre. Det lader til at være opskriften på det meste slik, uanset om det priser sig af at være særligt sundt eller ej.


Slik er usundt

'Ikke tilsat sukker', ' mindre sukker' og lignende slogans, der slår på et lavt indhold af sukker, er også yderst populære i markedsføringen af slik. Men det betyder så langtfra, at slikket ikke feder og er usundt, advarer Preben Vestergaard Hansen.

- Vi identificerer slik med sukker, og når der så står 'ikke tilsat sukker' - får vi uafladeligt det indtryk, at der her er tale om en form for slik, der er helt i orden - der er jo ikke sukker i. Men der er altså masser af tom energi i alligevel, og vi får en masse overflødige kalorier.«

Få tidsløs hud med Time perfection - IMEDEEN

Overvåger slikmarkedet

Hos Forbrugerrådet er fødevarepolitisk medarbejder Camilla Udsen heller ikke begejstret for slikposernes anprisninger.

-De der relative anprisninger er problematiske, for det lyder jo fint med 30 procent mindre sukker. Men 30 procent af hvad? Og selv om det er reduceret med de påståede 30 procent, kan det sagtens i virkeligheden være fyldt med sukker, siger hun og tilføjer, at Forbrugerrådet også overvåger det stigende antal slikprodukter med kunstigt sukker.

- Vi er generelt ikke glade for det. Især sukkerfri slik til børn, som så er sødet med kunstige sødestoffer, er i stærk stigning. Vi holder øje med det, og det står på listen over ting, vi vil tage op.

Læs også: 5 madvarer du burde spise hver dag!

Læs også