Træning og kost
1. juni 2010

Stræk dig smidig

De fleste strækker helt naturligt ud efter at have dyrket motion. Men er det overhovedet nødvendigt? Og hvorfor er det sundt at strække sin krop i løbet af dagen? Vi har spurgt idrætsforsker Henning Langberg.
Af: Redaktionen
https://imgix.femina.dk/media/a4d59402428247cf8968d7b08bb75e25.jpg

Foto: Shutterstock

1.Skal man strække ud efter motion?

Ja, det er fint at gøre det efter endt træning. Hvis det føles behageligt, skal man absolut gøre det. Det holder musklerne smidige og er en god måde at nedsætte intensiteten og afslutte på.

2. Forebygger stræk ømhed og skader?

Nej, det er ikke dokumenteret.

Mange oplever, at stræk kortvarigt lindrer den ømhed, man føler efter sin træning.

Men undersøgelser viser, at udstrækning ikke forebygger ømheden, der opstår i tiden efter, man har været fysisk aktiv. Det kan skyldes, at man typisk kun strækker ud én gang. Det er endnu ikke undersøgt, om det har en positiv virkning at gentage strækkene mange gange.

3. Hvorfor skal man gøre det?

Det giver et stort velbefindende, ikke alene i forbindelse med motion, men også f.eks. om morgenen for at vække kroppen efter søvnen eller i løbet af dagen, hvis man føler sig stiv, fordi man har siddet længe bag sit skrivebord.

Stræk holder musklerne smidige og vedligeholder kroppens bevægelighed.

Det har betydning for holdningen og kan forebygge bl.a. ryg- og nakkeproblemer. Når man strækker, skal man gå efter de stive, ømme og stramme muskler.

For ældre mennesker er strækøvelser med til at vedligeholde bevægeligheden og dermed muligheden for at klare sig i hverdagen.

4. Hvordan strækker man rigtigt?

I gamle dage sagde man, at en strækøvelse skulle holdes i et halvt minut. Men undersøgelser har vist, at korte stræk på 10-15 sekunder har en lige så god virkning som lange.

Når du strækker, så gør det langsomt og slap så vidt muligt af i alle muskler, undgå også at »hugge« op og ned og lad være med at holde vejret imens.

5. Kan stræk være en dårlig idé?

Nej, for helt almindelige mennesker har stræk en positiv virkning på kroppen.

For nogle top-atleter som f.eks. højdespringere kan det nedsætte præstationsevnen, men det gælder ikke for almindelige motionister.

Henning Langberg er dr.med., fysioterapeut, lektor og seniorforsker ved Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital. Han underviser kommende læger og fysioterapeuter i idrætsmedicin og forsker bl.a. i, hvordan kroppens sener belastes under fysisk træning.

Læs også