https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/cigaprim.jpg
Træning og kost

Stop rygningen før de 40!

3. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det betaler sig i dén grad at slukke smøgen, før du runder fire årtier. Tavlen kan – næsten – vaskes ren, viser ny forskning. 90 procent af de skader, du har påført dit helbred, kan du nemlig godt strege ud.

Det er ikke nemt at kvitte cigaretterne, men selvom det selvfølgelig er bedst at stoppe med rygningen så tidligt som muligt, bliver der ved med at være fordele at hente ved at blive ikke-ryger - uanset hvor gammel du er, skriver kk.no. Det betaler sig virkelig.En omfattende undersøgelse af 1,3 millioner amerikanske kvinder sætter tal på fordelene ved anti-rygningen, og skodder du smøgen inden de 30, vil så godt som alle rygeskaderne forsvinde med tiden, og klarer du det inden din 40 års fødselsdag, hedder tallet altså 90 procent. Sygdomme som lungekræft, hjertesygdomme og blodpropper forsvinder så småt fra listen med sygdomme, du ellers kunne have røget dig til.

Rygende risiko!
Og har du ikke lysten eller rygraden til at kvitte tobakken, kan du regne med at leve ti år kortere, end hvis du levede resten af dit liv som ikke-ryger. Og jo mere du ryger, jo værre står det selvfølgelig til, viser undersøgelsen. Men selv de kvinder, der ryger mellem en og ni cigaretter dagligt, løber en dobbelt så stor risiko for at dø før tid end deres ikke-osende medsøstre.

Fordele før de 40!
Og det batter tilsyneladende at stoppe helt inden de 40 år, for så får du faktisk de ti mistede år tilbage på 'kontoen', konkluderer undersøgelsel, der har givet forskerne mulighed for at observere de egentlige risici ved rygninges samt de åbenlyse fordele ved at stoppe. Og uanset om du har røget cigaretter i flere årtier, blvier der altså trukket fra på den samlede regning - og lagt til i leveår - så snart du slukker cigaretterne for alvor.


"Skod smøgen!"

Læs også "D-vitamin, debatter - og dig!"

Fik du fat i fredagsklummen?

Besøg Shoppen her!

Læs også