https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/juni/kritikerqprim.jpg
Træning og kost

Stop din indre kritiker

21. juni 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Ind med selvkærligheden og ud med dine selvdestruktive og negativer tanker. Er du for hård mod dig selv, kan det nemlig risikere at ødelægge både din selvtillid og din tryghedsfølelse.

Er glasset helt eller halvt fyldt? Det kan være lidt for nemt at bevare pessimismen, hvis din indre kritiker altid såt på vagt - klar til at springe ud med løftede pegefingre, rynkede bryn og 'det går nok aldrig'-attitude. Ikke nok med, at du lige netop har forringet dine chancer for at lykkes med negativ ønsketænkning. Men den stærke indre kritiker kan også ødelægge dit selvbillede og gi' din selvtillid alvorlige hak, skriver www.kk.no

Vær bevidst

Men du kan godt komme kritikeren til livs. Du skal bare lære at genkende, når du er under angreb, fortæller klinisk psykolog Svein Øverland til www.kk.no. Når vi først er bevidste om den, og på hvilke områder af livet, den 'slår til', kan vi nemmere frigøre os fra den og undgå, at den kontrollerer os. Den indre dialog og konstante evaluering, der foregår i vores hoved, kan vi - ifølge Øverland - lære at lægge afstand til.

"Når vi stopper op, ser vi, at det sker hele tiden. 'Det var godt, dét var ikke så godt, nu må du lige tage dig sammen…' Hvis vi stopper op og mærker efter, får vi kontakt med den indre evaluering, der foregår."

Det begynder i barndommen ...

Og det er en halvgammel svend, vi slås med. Den indre kritiker fra vores underbevidsthed har forfulgt os siden, vi var børn. Den bliver nemlig udviklet i løber af vores første seks leveår og repræsenterer i virkeligheden de omsorgspersoner, der havde ansvaret for os og lærte os, hvad der var rigtigt og forkert. Den gang havde vi brug for den som en støtte til udvikling - men senere i livet udvikler vi altså kritikeren, skriver altså www.kk.no
.
"Kritikersystemet holder os på rette kurs og sørger for, at vi gør dét, mor og far ville sige, vi skal gøre," siger psykiater J. Sunder Halvorsen til sitet.

Sådan får du kontrol over din indre kritiker

Stop op og lyt

Begynd at lægge mærke til den indre, kritiske evaluering, der foregår i dig

Skab afstand mellem dig og din indre kritiker ved fx at gi' den del af dig selv et navn

Foren dig ikke med din indre kritiker

Gå i 'dialog' og se, om 'dens' regler er sandheden for dig. Det giver dig mulighed for at træffe andre valg

Beløn dig selv, når det går godt

Læs mere på www.kk.no

Læs også