https://imgix.femina.dk/media/2c55dbfdc2e6458085e4956f3135baaa.jpg
Træning og kost

Spis solen – den er livsvigtig

17. juni 2014
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Nyd solskinstimerne, eller spis dig til de vigtige vitaminer. Du har brug for dem. For sommervarmen er ikke kun godt for humøret, men også for dine knogler.

Så er den her - sommeren. Spring nu ud i den og sug til dig af de varme, vitaminrige stråler. Du har brug for dem. For sommervarmen er ikke kun godt for humøret, men også for dine knogler, der efter en alt for lang vinter også sukker efter vitaminet, som forskerne verden over diskuterer.

Lille pille, stor debat
Der er i nemlig blevet sagt og skrevet mangt og meget om D-vitaminet de senere år. For måske kan det daglige indtag af en lille, rund pille styrke langt mere end bare knoglerne. Dansk forskning med professor fra Det Sundhedsfaglige Fakultet, Carsten Geisler, i spidsen, er ikke i tvivl.

"Der er ingen tvivl om, at vores immunforsvar har brug for D-vitaminer, og der er også dyreforsøg, der viser en vis effekt i forhold til cancer, men det ved man langt fra nok om endnu," fortæller han.

Lægens dosis
Under alle omstændigheder ligger Danmark lavere end mange andre lande, når det kommer til anbefalingerne af vitaminet. Og professoren selv snupper sin daglige dosis, der er flere gange højere end den anbefalede, danske dagsdosis på 10 mikrogram, der kun anbefales folk, der faktisk er i underskud af vitaminet.

"Jeg spiser 35 mikrogram dagligt om vinteren, men om sommeren nøjes jeg med at få vitaminet ved at være udenfor i solen, og der skal faktisk ikke så mange minutter til, før man har fået "nok," siger Carsten Geisler.

På den sikre (sol)side
Mellem fem og 30 minutter nogle gange om ugen over sommeren skulle være nok til at optage de nødvendige vitaminer, garanterer Sundhedstyrelsen.

"Og det ene behøver jo ikke udelukke det andet, fortæller professoren, der på ingen måde vil underkende Sundhedstyrelsens og Kræftens Bekæmpelses anbefalinger om at huske solcremen.

"Selvfølgelig ikke. Og det er jo den samme snak hvert år, men jeg vil da hellere anbefale, at folk bare spiser sig til vitaminerne for at være på den sikre side.

HUSK NU SOLCREMEN!
Den billige, den dyre, den drøje, den velduftende? Shoppen har det hele.
find DIN solcreme

Artiklen blev udgivet første gang i maj 2012

Læs også