https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/november/2012-44-bannantest-p.jpg
Træning og kost

Spis efter din kropsform - Banantesten

2. november 2012
af Michelle Nørgaard kristensen
Har du hverken kropsform som en pære eller et æble er du en banan | Derfor er du nød til at tage Banantesten for at finde ud af hvilken kostplan du skal følge - se hvordan du tager testen her.

Bananformet? Sådan udfører du testen

Hvis du er kvinden, hvor fedtet fordeler sig ligeligt rundt på hele kroppen og dermed er bananformet, vil denne test hjælpe dig med at finde ud af, om du skal følge kostplanen til den æbleformede eller den pæreformede. Hvis du ikke kan mærke nogen forskel på de 2 måltider, som præsenteres nedenfor, så kan du glæde dig over, at du frit kan shoppe rundt i de opskrifter og den kostplan, både pæren og æblet anbefales til at spise efter.

Læs også: Sådan lever du efter Thomas Rode's stenalderkost. Få kostplanen gratis her

Testen skal udføres om morgenen - det vil sige, at det er den morgenmad, du spiser på forskellige dage, som kommer til at være din test. Jeg vil nemlig gerne finde ud af, hvordan du reagerer på et meget kulhydratholdigt måltid og et knap så kulhydratholdigt måltid.

Om morgenen har du ikke spist i mange time, og du har ikke været fysisk aktiv. Derfor vil din krop kunne give dig den mest naturlige respons på den mad , du spiser, og du skal mærke, om du får det bedst af at spise MÅLTID 1 from for MÅLTID 2.

Du skal gerne spise hvert måltid 2 gange i alt med en dags pause imellem. Det kunne for eksempel være, at du spiser testmorgenmad 1 om mandagen, spiser testmorgenmad 2 om tirsdagen, spiser din normale morgenmad onsdag, spiser test morgenmad 2 om torsdagen og slutter af med at spise testmorgenmad 1 om fredagen. Det er vigtigt, at du testen på en uge, der ligner dine normale uger - lad være med t vælge en uge, hvor du har meget travlt eller har ferie. Du må gerne drikke te/og kaffe om morgenen til din morgenmad, hvis du normalt gør det. Efter du har spist dit morgenmåltid, skal du for hvert 30. minut svare på spørgsmålene nedenfor indtil der er gået 4 timer efter du har spist.

Svar på disse spørgsmål hver 30. minut de næste 4 timer, efter du har spist. Noter dine svar ned de 4 dage, du spiser testmåltiderne, og gem resultaterne:

  1. Har du lyst til at spise, selvom du ikke er sulten?
  2. Føler du sult - hvis ja - er du meget sulten?
  3. Føler du lethed i maven?
  4. Føler du dig frisk og har energi?

TESTMORGENMAD 1:

1 stor grovbolle (70g)
2 spsk marmelade
150 g hytteost
Energifordeling: 360 kcal. 66% kulhydrater, 21% protein, 13% fedt

TESTMORGENMAD 2:

2æg slået ud på panden og stegt i 5 g kokosolie
(lav dem til scrambled eggs).
1 æble + 12 mandler
Energifordeling: 353 kcal. 21% kulhydrater, 21% protein, 58% fedt

Begge måltider indeholder lige mange kalorier. Selvom jeg ikke går op i kalorier, så nævner jeg det her for at understrege, at det ene måltid ikke indeholder mere energi end det andet. De indeholder også lige mange proteiner, så derfor er det heller ikke mængden af proteiner der er afgørende for mæthedsfornemmelsen.

Resultatet af banantesten

Når du har spist hvert måltid 2 gange i alt på forskellige dage med en fridag imellem, er det tid til at sammenligne dine svar. Hvilken morgenmad havde du det bedst på? Hvilken morgenmad holdt dig mæt og frisk i længst tid og gav dig en god fornemmelse i maven?

Hvis du følte dig bedst kørende på testmåltid 1, så skal du følge pærens kostplan og retningslinjer, hvis du derimod følte dig bedst kørende på testmåltid 2, så skal du vælge æblets kostplan og retningslinjer. Hvis du ikke kunne mærke særlig stor og betydelig forskel på de 2 måltider, kan du frit shoppe rundt i de to kostplaner og opskrifter.

Alle opskrifter og information er gengivet med tilladelse fra forlaget Lindhardt og Ringhof og er fra bogen "Er du pære, æble eller banan?"

Læs også