https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/maane-prim.jpg
Træning og kost

Spiller månen dig et puds?

15. oktober 2012
af Isabella Grønvall
foto: All Over
Hvad er det med den måne? Vi ved, den trækker i tidevandet, men trækker den også i det vand, vi har i kroppen? Hvor meget påvirker den os egentlig? Vi tjekker op på nogle af teorierne...

Historierne om, hvordan månen spiller en negativ rolle i vores liv er mange. Tænk bare på eventyrerne og hvor mange skumle ritualer og dystre gerninger, der er udført i fuldmånens lys. Det er ikke så lidt.
Efter sigende påvirker den negative effekt os også mere direkte: Det siges, at hvis du sover i måneskin, bliver du sindssyg. Eller at hvis nogen kaster en forbandelse over dig ved fuldmåne, så kan du henslæbe resten af dine dage som varulv.

Trækker månen i dig?
Men der er nu også nogle knap så dystre ting ved månen, som det måske kunne være en god ide at være opmærksom på. Vi ved med sikkerhed, at tidevandet skyldes månens og solens tiltrækningskraft, og på baggrund af det, er det jo ikke svært at forestille sig at månens kræfter også trækker lidt i os. Vi består jo trods alt af 70% vand.

FLERE MÅNE-TEORIER

• At i en undersøgelse i Florida, af mord og voldelige overfald, var der en stigning i antallet af overfald omkring fuldmåne.

• At man observerede næringsindtagelse og alkoholindtagelse ved fuldmåne i forhold til ved nymåne, og der var en stigning med 8 procent i måltidets størrelse og et fald på 26 procent i alkoholindtagelse.

• At månen er skyld i Titanics forlis? Solen og månens tiltrækningskraft fremkaldte en usædvanligt kraftigt tidevand, som sendte en flåde af isbjerge sydpå og direkte ind på Titanics sejlrute.

• At da et hold schweiziske forskere undersøgte sammenhængen mellem søvn og fuldmåne fandt de ud af, at deltagerne i gennemsnit sov 20 minutter mindre i nætter med fuldmåne. Samtidig følte mange, at søvnen havde været dårligere, og de følte sig mindre udhvilede.

Månen og hormoner
Det kan man nikke bekræftende til på fødegange, hvor det siges, at der under fuldmåne er ekstra travlt, fordi fuldmånen også har en effekt på fostervandet. Faktisk var man allerede i oldtiden opmærksomme på den slags påvirkning, idet man brugte månen til at beregne, hvornår kvinderne skulle menstruere, hvornår de skulle have samleje og hvornår de skulle gå ud fra, at de var gravide. Oldtidskvindernes fornemmelser blev i 1970'erne videnskabelig støttet af Dr. John Rock og Dr. Edmond Dewan, som mente at kunne påvise, at månelyset kan manipulere en kvindes hormonproduktion.

Sol, måne - køn?
Endnu en teori kommer fra Dr. Eugen Jonas. Ifølge den slovakiske læge afhænger kvindens frugtbarhed i høj grad af vinklen mellem solen og månen. Han mener at kunne påvise, at hvis en kvinde selv blev født, mens der var fuldmåne, så vil hun i sit voksne liv have ægløsning ved fuldmåne. Dr. Jonas mener også, at månens position på undfangelsestidspunktet bestemmer barnets køn.

Hvor meget af det hele, man skal tro på og hvor meget, man snarere skal opfatte som ammestuehistorier, det er der ikke rigtig enighed om - hverken i forskerkredse eller blandt alle os andre. Men om ikke andet er de mange teorier da ganske underholdende.

... Og så kan vi da lige nævne, at næste fuldmåne er d. 29. oktober kl. 20:50…

LÆS OGSÅ: Har du overhovedet tid til at blive lykkelig?

Fuldmåne eller ej - sådan får du gode søvnvaner

Læs også