https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/supermom-prim.jpg
Træning og kost

Som (super)mor kan du kun fejle...

11. oktober 2013
af Lena Lee Skibye
foto: Peter Grosen. arkivfoto: All Over
Men du kan også kigge nærmere på dine tanker og blive en succes! For ofte er stress lige så meget et resultat af vores egen, indre slavepisker, som det er et resultat af noget udefra kommende, siger NLP-coach Lena Lee Skibye.

En af mine bekendte er tæt på at gå ned med stress. Hun har godt nok ikke noget job for tiden, men at skulle være den perfekte mor kan give selv den bedste og mest kærlige mor sved på panden.
Mon ikke alle mødre har opstillet nogen parametre for, hvornår man er en god mor? For hende her er nogle af kravene: Et pænt og altid rent hjem, to små børn i rent tøj, et lykkeligt parforhold og at fremtrylle en skøn middag til de 15 gæster, der er inviteret til yngstebarnets fødselsdag.

Om Lena Lee Skibye


Lena Lee Skibye er journalist og uddannet coach med speciale i NLP og Enneagrammet. Derudover er hun uddannet procesleder ligeledes med Enneagrammet som værktøj.

Læs mere om Enneagrammet her.

Jeg tror på, at alle mennesker har de ressourcer, de har brug for - nogle gange skal vi bare have en hjælpende hånd til at blive bevidst om dem, og det er en stor gave for mig, når jeg kan være behjælpelig med at kaste lys over et menneskes ubegrænsede potentiale.

Jeg er god til processer: Sætte dem i gang, holde dem flydende, støtte og bakke op undervejs, så ingen falder igennem eller falder fra. Jeg tror på, det er vigtigt at tage ansvar for egne følelser, og støtter gerne andre i at gøre det samme.

Jeg tilbyder individuelle coachingsessioner til 600 kr. pr session, og giver rabat ved køb af klippekort.
Derudover er jeg en del af firmaet Compañia, hvor jeg sammen med min partner underviser i Enneagrammet, som kommunikation- og forandringsværktøj og ligeledes individuelle samtaler i forhold til typebestemmelse og om, hvordan man kan bruge Enneagrammet på sin egen personlige udviklingsvej.

Læs mere på www.compania.dk

Ja ok, måske er det en smule overdrevet, men du har sikkert selv nogle andre krav, som, hvis du zoomer lidt ud, måske også er en lille smule ambitiøse. - Hjemmeboende børn eller ej.

Jeg har nemlig kraftigt på fornemmelsen, at rigtig mange kvinder i min generation forsøger at efterkomme krav, som er fuldstændigt urealistiske. For er det overhovedet muligt at passe et fuldtidsjob, fremtrylle hjemmebag (helst økologisk), lave kastaniedyr, gøre rent, lave mad, vaske tøj og samtidig være fuld af overskud, når ungerne ter sig i ulvetimen?

Jeg stemmer på nej. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Men hvad kan man så stille op, når man er slave af sine ambitioner, hvad enten det er ens egne eller et eller andet man tror, andre forventer af én? Et godt sted at starte er at kigge på nogle af de lighedstegn, mange af os sætter ved det at være en god mor.

For måske er man en meget bedre mor, kæreste, veninde, kollega m.m., hvis man kender sine begrænsninger og erkender, at nogle dage er der bare ikke overskud. For hvis man erkender, at man rent faktisk bare er et menneske ligesom alle de andre og dropper alle de mange ambitioner, så kan det rent faktisk være, at man formår bare at være sammen med sine børn og måske vil det give et større nærvær. For er det eneste et barn i virkeligheden har har brug for ikke bare nærvær og kærlighed?

Få ændret på dine egne regler
Men hvordan får man så ommøbleret på de tanker og regler, man har for sig selv? Den gode nyhed er, at eftersom det er ens egne tanker, krav, ambitioner og lighedstegn, der sætter standarden, har man selv magten til at lave det hele om. Prøv at overveje disse fem spørgsmål, når du står i en situation, hvor du har på fornemmelse, at det er dine egne regler og ambitioner, der spiller ind:

Eksemplet kunne det være: Jeg skylder min søn at holde en perfekt fødselsdag.

1. Er det sandt?
Spørg dig selv, er det sandt, at det er beviset på, at jeg er en god mor?
Ja, i min verden er det sådan, en god mor gør.

2. Kan du med sikkerhed vide, at det er sandt?
Spørg dig selv, om der kunne findes andre sandheder. Hvad ville jeg selv ønske, hvis jeg var min søn?
Hmm... i virkeligheden kunne man måske være en god mor på andre måder. Måske ønsker sønnike bare en omgang spaghetti og kødsovs med en mor, der ikke var træt og udkørt, fordi hun skulle præstere den perfekte fødselsdag med middag til 15 personer og en flot lagkage.

3. Hvordan reagerer jeg, når jeg tænker disse tanker?
Hvad er konsekvensen af den sandhed, jeg har lavet for mig selv?
Jeg bliver træt ved tanken om alt det, jeg skal præstere. Jeg pisker rundt for at være den gode værtinde, og glemmer måske festen centrum - min søn.

4. Hvem ville du være uden den tanke?
Overvej, hvem du kunne være, hvis du droppede den tanke.
Måske mindre stresset. Måske mere nærværende.

5. Vend den 180 grader.
Her er det kunsten virkelig at sætte det hele på hovedet, og på den måde få en ny erkendelse.
Jeg er en dårlig mor, hvis jeg absolut skal præstere den perfekte fødseldagsfest for min søn. Undersøg om der kunne ligge en sandhed i den påstand.

Hvis du vil vide mere om "The Work," som er en effektiv måde at arbejde med livets udfordringer på, så kan du blive meget klogere ved at læse bogen "Elsk det, som er" af Byron Katie.

Læs også