https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/oktober/mavefedtprim.jpg
Træning og kost

Sig farvel til mavefedtet!

24. september 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Hundredevis af mavebøjninger gør det desværre ikke. Der skal mere til, før fedtet på maven forsvinder. Du skal skrue op for den gode kost. Og ned for tempoet. Stress gør nemlig problemet endnu større.

Er der mere at holde i, er der mere at holde af. Nej, vel? Og slet ikke, når det ekstra fedt sidder på maven. Næsten halvdelen af os er utilfredse med dén del af kroppen, og er det ikke også lidt som om, det ikke rigtigt lønner sig at træne i timevis og huske sine maveøvelser, uanset hvor tit du slider i det? Jo, skriver kk.no. Træning alene gør det nemlig ikke.

Fedt på maven - nej tak
Og selv om det kan være både sødt og feminint og 'helt almindeligt' med det ekstra sul på maven, viser en undersøgelse foretaget af kk.no, at i hvert fald de norske kvinder er stærkt utilfredse med den del af kroppen, og mon ikke det forholder sig nogenlunde sådan også her til lands? I hvert fald får du her et par gode råd til, hvordan du bliver fri for fedtet lige dér.

Spis mindre, forbrænd mere!
Bildækkene kræver mere end benhård træning. Skal du slippe fedtet, er og bliver det den gode, gamle model: 'Spis mindre, end du forbrænder,' der skal til. Fedtet i underhuden påvirkes nemlig ikke så meget af dét, der sker med musklerne under det, og et decideret energiunderskud er altså nødvendigt, siger i hvert fald kk.no's træningsekspert Ina Garthe.

Af med fedtet, ikke med brysterne …
Men hvor der handles, der spildes, og forsøger du dig med dén løsning, skal du lige skrive dig bag øret, at det ikke er muligt at punktslanke dig, og at du derfor risikerer at tabe dig steder, hvor volumen helst ikke må forsvinde. Og vil du helt af med problemet, er der fire overskrifter, du skal være dig bevidst: Træning, kalorieunderskud, den rette kostsammensætning - og farvel til stress!

Stress giver fedt på maven
Det sidste er slet ikke uvæsentligt. Flere studier har vist, at stress øger hormonbalancen i kroppen og har tendens til at lagre fedtet lige rundt om maven. Ikke godt, for dét er netop det 'farlige' fedt på maven, der øger risikoen for hjerte-karsygdomme.

Styrketræning mod fedtet!
Når dét så er sagt, er det styrketræning, der helst skal være den foretrukne træningsform, skriver altså kk.no. Jo mere muskelmasse, du har, des mere fedt forbrænder du nemlig. Og når du alligevel er så godt i gang, så kan du måske lige så godt få det optimale ud af det - og sørge for at få den rette kost.

Proteiner, tak!
Og hvad er dét så lige? Ja, intet nyt under solen dér … proteiner, proteiner og proteiner. Og lidt færre kulhydrater, end du plejer. Frugt, grøntsager, grov pasta og ris og grove kornprodukter er dog stadigvæk tilladt. I de rette mængder.


Gennemgå din kost og notér, hvad du spiser

Drop det unødvendige og sukkerholdige, og fyld op med fisk, magert kød og grøntsager

Spis jævnligt gennem hele dagen

Spis proteiner til hvert måltid

Spis lidt mindre til hvert måltid

Husk fysisk aktivitet - en gåtur kan også gøre det

Husk din søvn og dine hvilepauser

kilde: www.kk.no

Træn på den rigtige måde
Men tilbage til træningen, som ikke kan undværes, selv om den altså ikke kan stå alene. Og mavemusklerne kan du roligt holde fast i. For selv om de ikke forvandler din mave til et vaskebræt, er de med til at påvirke din kropsholdning - på den helt gode måde.

De bedste af slagsen er øvelser, der involverer flere muskelgrupper end bare mavemusklerne, og en af de vigtige pointer er at lave så mange repetitioner, du kan, på 50 sekunder - og så hvile i ti, inden du klør på igen, holder ét minuts pause - og gentager hele programmet.

Er du nysgerrig efter de gode øvelser, der træner både maven og resten af kroppen, så se med her!

Kilde: www.kk.no

Her er din nye sports-BH! Køb den i Shoppen!

Læs også