Træning og kost
1. november 2012

Screening betaler sig!

Mammografi-screeninger er ikke uden omkostninger, men unødvendige diagnoser til trods ligger det fast, at fordelene ved mammografiscreening overstiger ulemperne. Screeningen redder nemlig liv!
Af: Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/screeningprim.jpg

foto: All Over

Redder det liv, redder det liv nok, og får alt for mange en diagnose og behandling, de godt kunne have levet foruden? Debatten har længe været i gang, ikke bare i Danmark, men i resten af verden. For giver det mening følge det screeningsprogram, der tilbydes?
"Ja," lyder det fra en nyligt offentliggjort undersøgelse. Her viser den hidtil bedste og mest opfattende gennemgang af forskningen i brystkræftscreening nemlig, at screeningen mindsker risikoen for at dø af brystkræft med 20 procent.

Screening med mening!
Mike Richards er den nationale leder af kræftbehandlingen i England, og det var ham, der satte gang i en uafhængig undersøgelse, der én gang for alle skulle besvare spørgsmålet, om man kan leve med den overdiagnosticering, der også finder sted, og konklusionen er altså, at fordelene ved screeningerne overstiger ulemperne. Èt liv reddes nemlig, hver gang 235 kvinder inviteres til screening.

Høj pris - måske?
Til de mindre heldige resultater af forskningen hører, at en del kvinder i forbindelse med screeningen får konstateret brystkræft og forstadier til sygdommen og derfor kommer i en behandling uden nødvendigvis at ville være blevet alvorligt syge. Man skønner, at det sker for 19 procent, og det farlige ved dét tal - selvom det, i følge Mike Richards, er forbundet med en del usikkerhed - er selvfølgelig, at man ikke kan vide, om patienten vil udvikle dødelig kræft eller til en ikke behandlingskrævende cancer, og man derfor bliver nødt til at behandle alle.

Kvinderne vil screenes!
Rapporten holder fast i at screeningsprogrammet fortsætter, og Kræftens Bekæmpelse er enige. De råder stadigvæk kvinder til at tage imod tilbuddet om screening. Og kvinderne selv? Ja, de er villige til at betale den pris, der er forbundet med screeningen for brystkræft, understreger panelet bag rapporten. Dét har de nemlig kvindernes egne ord for i flere undersøgelser.

I Danmark ...

... får kvinder mellem 50 og 70 år tilbudt en screeninge hvert andet år. Men selvom du er uden for dén kategori, er det bare om at gå til din egen læge - i første omgang - hvis du mærker en forandring i dit bryst ... og så kan næste skridt være en mammografi- eller ultralydsscanning - eller måske begge dele?

Læs også