https://imgix.femina.dk/media/9622109065da4c91b01b9004987d010e.jpg
Træning og kost

Sarkasme gør dig mere syg

16. april 2012
af Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Pres
Bryd denne og andre vaner og hold forkølelse og andre bakterier væk

Hvis du vil holde du rask, så er det ikke nok at holde sig væk fra hostende kollegaer og sørge for jævnligt at vaske hænder. For nogle af dine daglige rutiner og vaner kan påvirke dit immunsystem og dermed være afgørende for, hvor modstandsdygtig du er overfor bakterier og vira, skriver det amerikanske website prevention.com.

Dine venskaber
Undersøgelser viser, at jo mindre menneskelig kontakt du har i løbet af en dag, jo større risiko er der for at blive syg. I et studie undersøgte man 276 personer i alderen 18 til 55 år, og man fandt ud af, at dem, der havde kontakt til mennesker seks eller flere gange i løbet af en dag, var fire gange så gode til at bekæmpe forkølelsesvira i forhold til dem med mindre menneskelig kontakt.

Din søvn
Din søvn har en afgørende effekt på dit immunsystem. Folk, der har en periode, hvor de ikke sover så meget om natten, bliver ofte syge. Forskere på University of Chicago har fundet ud af, at mænd, der sover fire timer om natten, kun producerer halvt så mange af de stoffer, der skal bekæmpe influenza i forhold til dem, der sover mellem syv en halv og otte en halv time om natten.

Din indstilling
Studier viser, at folk med en pessimistisk tilgang til livet ikke lever så lang tid som dem, der har en positiv tilgang. Og når pessimister begynder at blive mere positive, viser det sig, at de bliver mindre stressede, og de får et bedre helbred.

Dine skænderier med din mand
Par, der ofte bruger sarkasme og beskyldninger, når de skændes, udvikler færre stoffer, der bekæmper vira. I stedet har de et højere niveau af stress-hormoner, og det tager dem omkring 40 procent længere at komme sig over skader og sygdom i forhold til de par, der er positive og kærlige i forbindelse med et skænderi.

Stress
Hvis du hver dag oplever stress i forbindelse med at være usikker på jobbet eller stress i forbindelse med alvorlig sygdom i familien, så er der en målbar nedgang i immunsystemets evne til at slå sygdomme ned. Faktisk har enker en større risiko for at blive syge i det første år efter, at deres mand er død.

Motion
Undersøgelser, der sammenligner aktive personer med inaktive personer, viser, at folk, der ikke rører sig, har dobbelt så mange sygedage i løbet af en periode på fire måneder i forhold til de personer, der var aktive.

Dine venners rygning
Hvert år dør ikke-rygere af rygerrelaterede sygdomme, og passiv rygning kan både fremprovokere et astmaanfald, ligesom det kan forværre symptomerne hos folk, der allerede har allergi.

Kilde: www.prevention.com

Er du i tvivl om, om du sover nok? Find syv tegn på at du mangler søvn her

Der er flere fordele ved at kunne styre sin stress. Du kan blandt andet tabe dig. Læs hvorfor her

Læs også