Træning og kost
19. januar 2012

Sandheden om vægttræning

<br>Kvinder skal ikke være bange for at vægttræning gør dem store og muskuløse.
Af: Trine Fisker, Newsdesk, Aller Media
https://imgix.femina.dk/media/22a06cc121bd433b934a91a07dce2218.jpg

Foto: All Over Press

Overarme, der svulmer, en sixpack på maven, rygmusklerne der er markeret ned til hver enkel muskelfiber og lårene er brede og stærke.

Det er mange mænds drøm, at vægttræningen i fitnesscenteret ender ud i en muskuløs krop, men det er langt fra det billede, de fleste kvinder drømmer om, at træningen munder ud i. Og derfor er der mange kvinder, der holder igen med styrketræningen og med at løfte vægte.

Ubegrundet frygt for at blive stor og muskuløs
Men det er en misforståelse, lyder det fra personlig træner Birgitte Nymann, der også har udgivet en række dvd'er og bøger om træning.

- Der skal trænes virkelig intenst og efter et meget minutiøst træningsprogram, hvis kvinder skal blive så trænede, at de ender med at se maskuline ud.

- Kvinder producerer slet ikke det mandelige kønshormon testetoron i samme mængde som mænd, og derfor er det på baggrund af en meget ubegrundet frygt for at blive for store og muskuløse, at kvinder fravælger vægttræningen, siger Birgitte Nymann til Alive.dk og tilføjer:

- Man skal faktisk være mere bange for ikke at styrketræne, siger hun.


Styrketræning giver hurtige resultater
For netop styrketræning er den træningsform, som giver nogle af de resultater kvinder ofte efterspørger, når de efter mange lange og sveddryppende timer på fitnesscenterets løbebånd ikke helt kan se nogen markante ændringer på kroppen.

- Ser man på udseendet, så er styrketræning den type træning, der giver de hurtigste resultater. Folk der har konditrænet i lang tid, og som ikke synes, at der er store resultater at se på kroppen, kan meget hurtigt se resultater, hvis de erstatter noget af deres konditræning med styrketræning, siger hun, og understreger endnu en gang, at resultaterne på ingen måde er at sammenligne med de meget muskuløse mænd.


Både kondi og styrke på en uge
Og den anden fordel ved styrketræningen er, at man ikke nødvendigvis skal bruge ret lang tid.

- Man laver fire til fem forskellige øvelser i tre til fire sæt med 10 til 12 gentagelser, og så skal der godt med vægt på. Det skal være sådan, at når man har lavet et sæt, så kan man ikke lave flere. Kort og hårdt må være kodeordet. Og man skal altså ikke være bange for de mange kilo, siger Birgitte Nymann.

Hun forklarer, at man dog ikke helt skal droppe konditionstræningen til fordel for styrketræningen. Ser man over en uges træning skal begge dele være repræsenteret.

- I løbet af en uge skal man helst have begge træningsformer med. Optimalt så laver man en halv times konditræning og en halv times styrketræning. Det afhænger selvfølgelig af den enkelte, og hvis man eksempelvis er med på et spinninghold, der tager en time, så kan man sagtens tage styrketræningen næste gang. Bare der er begge dele i løbet af en uge, siger hun.

Læs også