https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/oktober/2012-44-ta-paa-i-vaegt-p.jpg
Træning og kost

Sådan tager du på i vægt

29. oktober 2012
af Redaktionen og Christina Bendix
De fleste af os kæmper med de overflødige kilo, men der er også mange som bare ikke kan tage på i vægt og det kan være utroligt svært | Diætist Christina Bendix giver dig her råd til hvordan du kan tage på i vægt.

At være for tynd er også et problem

At være for tynd - det er lidt af et tabu at tale om, at man vejer for lidt. Mange føler at de ikke helt er berettiget til at være utilfredse, da idealet er at være slank, og de oplever fordomme, og at det ikke helt er tilladt at klage over at man er for tynd.

Læs meget mere om kulhydrater her og bliv klogere på det du putter i munden

Stofskiftet kan spille ind

for mange er det faktisk et helt reelt problem at være for tynd. Heldigvis kan det dog løses, men det er vigtigt, at man tager et skridt ad gangen og langsomt øger mængderne. Først og fremmest er det en god ide at blive undersøgt af en læge, da der i visse tilfælde kan være tale om, at man har stofskifteproblemer. Desuden skal man være opmærksom på, for ikke at øge risikoen for blodpropper, åreforkalkninger etc., at fedtet stammer fra sunde kilder, der indeholder umættede fedtsyrer.

Kilder til sundt fedt:

  • Mandler, hasselnødder, cashewnød eks. som mellemmåltider, hen over din morgenmad, i salaten etc.
  • Rapsolie, olivenolie, solsikkeolie - brug mere af det i madlavningen, spæd op i yoghurten til morgen, brug det som oliedressing hen over grøntsagerne, kom det i shakes.
  • Mørk chokolade - min. 70% cacaoindhold
  • Avokado
  • Fed fisk eks. laks, sild, ørred, helleflynder, makrel - spis mere af den fede fisk eks. til frokost og aften

Spis mange gange om dagen

Mange, der er for tynde, har svært ved at spise store portioner. Her kan det være en fordel at spise mange gange om dagen. Gerne 5-7 gange. Sørg for at have noget i tasken, som du kan snacke i løbet af dagen. Nødder og tørret frugt er nemt at have med. En enkelt sodavand, ikke light, kan også være en god ide, og spis godt med kalorier om aftenen, forbrændingen er i bund om natten og derfor deponerer vi mere fedt om natten. Lav evt. en shake om aftenen og tilsæt 2 tsk. Olie, spis lidt nødder eller tørret frugter.

Skulle ovenstående kostråd ikke hjælpe dig med at tage på, anbefaler Christina Bendix, at man kontakter en diætist hvor du kan få lavet en individuel næringsberegnet kostplan.

Du kan tjekke dit BMI og se, om du er for tynd her

Forslag til at øge energitætheden i kosten

Som tommelfingerregel er det godt at følge de 8 kostråd - også selvom man er for tynd. Men har man svært ved at spise store portioner mad, kan man gøre det lidt nemmere ved at spise mad der er mere energitæt dvs. spise mad der giver flere kalorier pr. gram fødevare. Øg mængden af fedt - fedt er en rigtig god leverandør til kalorier - men vælg det sunde fedt så det ikke skader helbredet. Kig efter mad der har et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer, og undgå et højt indhold af mættede fedtsyrer.

Prøv Slankedoktors kalorieberegner her

Øg kulhydratindtaget

Du kan med fordel spise mere hvide ris og pasta - de mætter ikke så godt som eks. fuldkornspasta og brune ris pga. det lave fiberindhold.

Flydende kulhydrater som eks. juice er også godt at øge mængden af - det mætter ikke synderligt, men bidrager med mange kalorier fra frugtsukkeret. Øg også mængden af tørret frugt, indeholder mange kalorier pr. gram. Lav evt. milkshakes/smoothies hvor du tilsætter eks. hørfrøolie, mælk og frugt/juice

Christina Bendix er en af landets mest erfarne kliniske diætister, og du kan sende spørgsmål om kost til hende her

Læs også