https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/januar/handspirt-p.jpg
Træning og kost

Sådan spritter du korrekt hænderne af

29. januar 2014
af Maria Jönsson Bebe, Q.dk
Håndsprit er blevet fast inventar i mange danskeres taske, men selvom nogle producenter lover rene hænder efter kun tre pift, skal der mere til. Se her hvordan du bruger håndspritten optimalt.

Håndsprit kan være en effektiv hjælp til bekæmpelse af bakterier, men kun hvis det bruges korrekt. Sådan lyder konklusionerne fra både Statens Serum Institut og det norske Forbrugerråd. For eksempel anbefaler Politiken, at håndsprit aldrig må blive en direkte erstatning af vand og sæbe, som er det mest effektive værn imod bakterier.

> Sådan vælger du de helt rigtige briller til din ansigtsform - se hvordan her

Husk at have helt tørre hænder

Desuden anbefaler SSI, at hænderne er helt tørre, inden håndspritten påføres, da både vand, også blot fugtige hænder, og synligt snavs, forhindrer håndspritten i at virke optimalt. Det skriver Politiken:

Jogrim Aabakken, der er testleder af det norske Forbrugerråd, siger til kk.no, at vi ofte heller ikke bruger nok tid på at påføre håndspritten:

- De typiske fejl vi begår, er at vi bruger for lidt, og at vi tager os for lidt tid til at gnide det ordentlig ind.

> Sådan finder du din ansigtsform - se hvordan du gør her

Dosér korrekt

Så når nogle producenter angiver, at tre dråber er nok, er det ikke korrekt. Ifølge Aabakken er den korrekte mængde tre millimeter, hvilket omtrent svarer til den mængde, der kan være på en teske. Desuden, forklarer Aabakken, skal man gnide produktet ind i mindst 15 sekunder og ideelt set i 30. Han påpeger også, at hvis hænderne allerede er tørre inden for de første 15 sekunder, har mængden af sprit været for lille.

> Disse kendte mennesker vil vi helst dele seng med

Kan aldrig erstatte vand og sæbe

Selvom en god og grundig afspritning kan fjerne de værste bakterier, kan det dog aldrig erstatte vand og sæbe.

For selvom alkoholen i håndspritten er stærkere end sæbe og dræber bakterier, fordamper det hurtigt, og har derfor ingen langtidseffekt. Så er man beskidt på hænderne, er der intet reelt alternativ til sæbe og vand.

Læs også