https://imgix.femina.dk/media/69426a3c6cc64a3d809684a3587628c4.jpg
Træning og kost

Sådan sluttede jeg fred med min krop

14. oktober 2011
af Nina Bendixen
Foto: Ditte Capion
Journalist og forfatter Andrea Bak har løbende gjort status over, hvor langt hun var nået i forhold til det mål, hun havde sat sig om at tabe sig. Nu har hun samlet sine erfaringer fra sin kamp mod kiloene i en ny bog

Hun har terpet kalorier i mange år. Du kan vække hende midt om natten, og hun kan citere kalorieindholdet i et æble, en marsbar og en øl, og hun ved, hvor længe hun skal løbe for at forbrænde det igen. Alligevel kom det som et chok, da badevægten blotlagde tallet 105 kilo for tre år siden.

- Jeg blev meget, meget forskrækket. Jeg vidste godt, jeg vejede for meget, men at det var så galt fat, anede jeg ikke. Samtidig skammede jeg mig over, at jeg havde ladet stå til så længe, og jeg havde en meget stærk følelse af at have ladt mig selv i stikken. Så det var både skræmmende og meget motiverende.

Næ-næ-næ-næ-næ, det må du ikke
Grunden til, at kvinder ofte kæmper med lavt selvværd, er, ifølge Andrea Bak, den indre dommer, som hun i sin bog kalder for The Shitty Committee (fordømmer-komiteen, red.).

The Shitty Committee sidder oppe i éns hoved og synger videre på: "Fy-fy-skamme-skamme, næ-næ-nix-nix-slut, forbudt" ... og så står man tilbage med en dårlig smag i munden og et meget lille selvværd. Det handler om at få alle de negative tanker om krop og mad aflivet, mener Andrea Bak.

- Vi skal være søde ved os selv og tale ordentligt. Hvis jeg havde talt så grimt til min veninde eller til min søster, som jeg gjorde til mig selv, så var de jo blevet vildt kede af det.

Lyt til kroppen
Det handler ikke om, hvad du spiser, siger Andrea Bak, men om, hvordan du spiser.

- Jo mere jeg gav mig selv lov til at spise, hvad jeg havde lyst til, jo sundere spiste jeg egentlig. Det tog lang tid for mig at knække den nød.

Selv om Andrea Bak ikke nåede den vægt, som var hendes oprindelige mål, har hun nu sluttet fred med sin krop.

- Jeg har sluppet den ballon, hvor der står 65 kilo og modelmål. Jeg ville nok godt kunne tabe mig mere, men det ville også bare kræve, at jeg gik på kompromis med mig selv og
alt, hvad jeg elsker ved verden - bl.a. mad og hygge på sofaen, siger hun.

Andrea Bak er aktuel med bogen "Slut fred med din krop" (Pretty Ink), der udkommer 13. oktober.

Lær at lave sund mad for en 20er

Læs også