https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/august/femi-prim.jpg
Træning og kost

Sådan holder du balancen i dit underliv

11. august 2014
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Døjer du med kløe, svie og tørhed forneden, så kan det ikke bare lægge en gevaldig dæmper på sexlysten – det kan også være en stor irritation i hverdagen. Og udvikler ubalancen sig til en decideres urinvejsinfektion, kan det være meget smertefuldt.

Oplever du, at det klør lidt mere forneden, end det plejer at gøre, så er det ikke så mærkeligt. Der er ganske vist flere ting, der kan være med til at skabe irritation i dit underliv, men en fugtig varme, som den vi har nu, gør bestemt ikke tingene bedre.

Dette kan give irritation i underlivet

Der er imidlertid også mange andre årsager til, at det begynder at klø, svie eller lugte fra skeden: Syntetisk tøj, klorvand, saltvand, sæbe og bind eller trusseindlæg kan være med til at skubbe til den naturlige balance. At du har menstruation eller er kommet i overgangsalderen kan også påvirke, og det kan helt almindelig sex faktisk også, idet der er en højere PH-værdi i sæd, end der er i skeden.

Men hvad gør man så, hvis man er ramt af en eller anden irritation forneden? Først og fremmest er det selvfølgelig altid en god ide at gå til lægen, så man kan få udelukket, at der er andet i vejen med én, samt få antibiotika, hvis der er tale om en reel urinvejsinfektion.

Husk mælkesyrebakterierne

Du kan imidlertid også gøre en hel del derhjemme for at få oprettet en naturlig balance igen. Vejen går typisk igennem at tilføre flere mælkesyrebakterier til skeden, og frem til nu er dette oftest sket ved hjælp af stikpiller. Nu er det dog blevet endnu nemmere at tilføre de gode mælkesyrebakterier, fordi man nu kan få dem som kapsler, som man bare skal sluge på helt almindelig vis. Femidur hedder denne type piller, og de kan både bruges til at opretholde den naturlige balance i hverdagen og de kan bruges sammen med antibiotika for at fremme behandlingen.

Du kan læse mere om irritation i underlivet hos Sundhedsguiden.dk

Du kan læse mere om Femidur hos Webapoteket.dk

Læs også