https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/12/50/vaegte-eller-maskiner/vaegte-eller-maskiner-stor.jpg
Træning og kost

Så stor er forskellen på at træne i maskiner og med vægte

14. december 2012
af Redigeret af Trine Fisker
foto Panthermedia
Du får ikke lige så meget ud at træne i maskiner som træning med frie vægte. Forskellen får du forklaret her

Rigtig mange tager i fitnesscenteret, hvor de bruger de mange maskiner til at styrke kroppens mange muskler.

Og styrketræning er en rigtig god og vigtig træningsform. Og jo ældre vi bliver, jo vigtigere er det at få styrketrænet, så vi undgår for stort et tab af muskelmasse, og samtidigt styrker vi vores knogler og ledfunktion, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Hanna Tómasdóttir, der er uddannet osteopat.

Men der er stor forskel på, hvor stort udbytte man får af styrketræningen, når man træner i maskinerne i forhold til, hvis man laver øvelserne med frie vægte.

LÆS MERE: Savner du en udfordrende maveøvelse, så klik her og få effektiv træning til maven.

Frie vægte træner flere muskelgrupper

- Overordnet forklaret, kan man vel sige, at styrketræning med frie vægte og egen kropsvægt er mere effektiv, fordi du træner flere muskelgrupper på en og samme gang, samtidigt med at du forbedrer din koordination og balance, siger Hanna Tómasdóttir.

LÆS MERE: Få stærke arme, en stærk ryg og faste balder med denne øvelse.

Hun sammenligner blandt andet squat, hvor man står med bevæger sig op og ned som om man sætter sig på og rejser sig fra en stol med den maskine hvor man laver de såkaldte leg-pres, hvor man sidder med både hofte og knæ i 90 grader og presser enten sædet eller vægten frem ved at strække knæene.

- Ved leg-press-øvelsen træner du primært forsiden af låret, når du strækker dine knæ og bagsiden af låret, når du bøjer dem igen. Baldemusklerne hjælper også til. Men når du laver squats, træner du din koordination og balance, da du skal stå og korrigere din holdning samt de vægtbærende led, hofter, knæ og ankler, under øvelsen, og desuden træner du væsentlig flere muskelgrupper, og du kan nøjes med færre øvelser og derved kortere træning, siger hun.

Læs også