https://imgix.femina.dk/media/1ac302f06b6b42338167598047dbaff3.jpg
Træning og kost

Så meget forbrænder du...

18. januar 2012
af Britta bjerre
foto: shutterstock
... med hverdagsmotion. Læs her om filosofien bag NEAT, og hvor meget ekstra du kan forbrænde til hverdag.

Dyrk de små bevægelser
Filosofien bag NEAT er ganske enkelt, at det handler om at finde og dyrke de
småbevægelser, der ligger i vores almindelige dagligdag.

I Bente Klarlund Pedersens bog »Hva' nu hvis jeg hader sport?« forklares NEAT-aktivitet bl.a. således: »En ekspedient, der står i en butik, har større NEAT-aktivitet end den, der sidder og arbejder ved en computer hele dagen« .

Det er altså alle de upåagtede småbevægelser i hverdagen, der tæller:

At stå ved computeren i stedet for at sidde ned. At rejse sig op og strække sig fra tid til anden. At løfte bagdelen fra lænestolen for at skifte tv-kanal i stedet for bare at løfte en finger og trykke på fjernbetjeningen. At tage opvasken i stedet for at lægge sig på sofaen og slå mave osv.

Spring over hvor gærdet er højest
Det lyder måske paradoksalt i en tid, hvor alt nærmest handler om at gøre alting så effektivt og tidsbesparende som muligt. Men det er en god ide at springe over, hvor gærdet er højest.

Og måske er det også besparende i det store regnskab. Det kunne nemlig tænkes, at du fik knap så mange sygedage af at holde din NEAT-aktivitet oppe og din vægt nede.

Det får du ud af at være NEAT-aktiv
Sundhedsstyrelsen har lavet en række eksempler på, hvor meget energi man typisk bruger ved at være aktiv frem for inaktiv.

(Bemærk, at her regnes der i kilojoule, og 1 kalorie svarer til cirka 4 kilojoule).

Tænk lige...

Hvis man ser fjernsyn mere end to timer hver dag, har man en øget risiko for overvægt på 25 pct. Hvis man ser fjernsyn mere end tre timer per dag, fordobler man sin risiko for at få type 2-diabetes. Danskerne ser i gennemsnit fjernsyn fire timer per dag!

• Hvis du tager trappen tre etager op og ned igen, forbrænder du cirka 45 kilojoule. Tager du elevatoren, er det 3 kilojoule.

• Rejser du dig og skifter kanal på tv-apparatet, forbrænder du 15 kilojoule. Bruger du fjernbetjeningen, er det 3 kilojoule.

• Hvis du står op og taler i telefon 30 minutter dagligt, forbrænder du 75 kilojoule. Hvis du sidder ned og taler i stedet for, bruger du 45 kilojoule.

• Hvis du går til og fra bus eller tog, når du skal på arbejde, forbrænder du cirka 450 kilojoule. Kører du i bil til og fra arbejde, bruger du 75 kilojoule.

• Hvis du går tur med hunden i 30 minutter, forbrænder du cirka 450 kilojoule. Hvis du bare lukker hunden ud i haven, er det 8 kilojoule.

• Hvis du vasker op i hånden, forbrænder du 195 kilojoule. Hvis du bruger opvaskemaskinen, er det 75 kilojoule.

• Hvis du laver mad i 30 minutter, forbrænder du cirka 225 kilojoule. Hvis du sidder og venter på pizzabudet i 30 minutter, er det 45 kilojoule.

Få rabat på dit næste køb hos Unisport, med en rabatkode. -Find din her klik her

Læs også